News55

Här är den nya lovande coronabehandlingen

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 12 dec. 2020

Läkaren Anders Kjellberg som leder studien är hoppfull, och försöken som har gjorts visar att dödligheten halverats. Det rapporterar SvD.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Göran van den Brink insjuknade i covid-19 blev det snabbt illa. Han blev inlagd på sjukhus och fick bära andningsmask dygnet runt. När läkaren Anders Kjellberg frågade om han ville delta i en ny studie, där man behandlar patienter med covid-19 i tryckkammare, tackade han ja. Det skriver SvD.

– Det kändes som himmelriket när jag kom in i tryckkammaren första gången. Den fruktansvärda ångest man känner när man tvingas få syrgas nerpressad i lungorna i en högtrycksmask försvann som i ett trollslag när man kunde andas fritt. Det var en fantastisk känsla, säger Göran till tidningen.

Metoden innebär att man behandlar med tryckkammare och syrgas.

– Om vi får in så mycket syre i kroppen blir signalen att faran är över. Man lugnar ner immunförsvaret och det gör att inflammationen går ner, förklarar Kjellberg.

Försöken med tryckkammarbehandling av svåra coronafall visar att dödligheten halverats, antalet iva-inläggningar har minskat med 40 procent och 65 procent färre har behövt behandlas i respirator. 

– Det finns mycket som pekar på att det här kan hjälpa ett stort antal covidsjuka i Sverige, säger Anders Kjellberg, läkare och forskningsledare, till SvD. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS