Här är fyra största riskerna för kvinnor att få stroke

STOCKHOLM 20171107
Forskning, Hälsa, Inrikes, Människor, SjukvårdNews55

Var tjugonde minut drabbas en person i Sverige av stroke. Men visste du att kvinnor löper större risk än män? Här är fyra faktorer som ökar risken för kvinnor att drabbas av stroke.

News55

Annons

Annons

Varje år drabbas 25 000 personer i Sverige av stroke vilket motsvarar en svensk var tjugonde minut.

Oftast lyftar man fram riskfaktorer som övervikt, diabetes, rökning, hög alkoholkonsumtion, hjärt-kärlsjukdomar, högt blodtryck, hög ålder och stress. Men nu har en amerikansk studie visat att det finns ett flertal faktorer som ökar risken för att i synnerhet kvinnor får stroke, skriver Allas.

Vad många inte känner till är att de allra flesta som drabbas är kvinnor. Det är dessutom större risk för kvinnor än män att dö till följd av sin stroke. Med studien vill man bättre förstå kvinnors känslighet som just varför fler kvinnor än män får stroke och vilka faktorer som bidrar till att kvinnors risk ökar så oproportionerligt.

      LÄS MER: Strokedrabbad 70-åring fick olika bedömningar av 15 läkare

Här är riskfaktorerna för kvinnor

Man har efter olika analyser kommit fram till följande fyra tydliga riskfaktorer som gäller specifikt för kvinnor:

  1. Påbörjad menstruation innan 10 års ålder.
  2. Påbörjad menopaus innan 45 års ålder.
  3. Låga nivåer av DHEA (dehydroepiandrosteron) som är ett steroid-prohormon som produceras av kolestorol i binjuren.
  4. Användning av hormonella p-piller.

Utöver dessa faktorer kan kvinnor som haft havandeskapsförgiftning eller graviddiabetes lida av en ökad strokerisk. Forskarna bakom studien poängterar att det är en mycket liten del av de kvinnor som stämmer in på dessa faktorer som under sitt liv kommer att drabbas av en stroke. Trots det finns det naturligtvis anledning att försöka leva så hälsosamt som möjligt och vara uppmärksam på dessa faktorer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons