News55

Här är hälsomyterna du ska sluta tro på

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 30 nov. 2021

Det cirkulerar många "sanningar" och påståenden om hälsan och vad man ska göra eller inte göra för att må bra. Här är tre hälsomyter värda att slå hål på. Det rapporterar Gazzine.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Gå 10 000 steg per dag

Det sägs att du ska ska promenera 10 000 steg per dag för att må bra, men det finns inga vetenskapliga belägg bakom den siffran. Hälsorådet kommer från en japansk marknadsföringskampanj 1964 där man lanserade en stegräknare som hette 10 000 steg.

Ny forskning visar att det är individuellt hur många steg man behöver även om de flesta mår bra av att utöka antalet steg i vardagen. Det skriver Jonas Renström på Gazzine.

Drick 2,5 liter vatten om dagen

I början på 2000-talet blev det inflation på vattenflaskor och vattenautomater. Ju mer vatten desto bättre är ett påstående som cirkulerar och mer vatten sägs ge bättre hud och hälsa. Men det stämmer inte riktigt. Riktlinjen om att få i sig 2,5 liter vatten per dag kommer från en amerikansk myndighet som gav rådet strax efter andra världskriget. De skrev att man får i sig en del av vattnet genom maten, men den detaljen föll bort. Nu ges ofta rådet om att dricka 2,5 liter vatten per dag (motsvarar 8 glas) oavsett hur törstig man är.

Enligt professor Heinz Valtin är det bättre att låta törsten styra. Hjärnan känner nämligen av saltbalansen i cellerna och det upplevs som törst.

Hälsomyten om att dricka mycket vatten har, enligt Renström, lett till flera dödsfall. Exempelvis under Boston Marathon år 2002 då två löpare dog av att ha druckit för mycket vatten vilket gjorde att hjärncellerna svullnade upp.

Löpträning är dåligt för knäna
ANNONS

En vanlig föreställning är att löpning är dåligt för knäna och det sägs att brosket slits ner, men studier visar att löpning i själva verket ökar tåligheten i brosket. Löpning och träning generellt kan både förebygga och motverka artros. Enligt Skadekompassen är det dock individuellt och löpning passar inte för alla med artros, utan man får testa sig fram och konsultera sin läkare eller fysioterapeut.

Läs om fler hälsomyter här.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS