Jerry - hunden som fick Viking Line att se rött

Brott, lag och straffNews55

Björn Johansson och hans sambo Silvia hade planerat en trevlig sommarkryssning till Åland tillsammans med Silvias systrar, men resan slutade i en mardröm. De är fortfarande chockade över hur de blev behandlade ombord.

Axel Ellung

Annons

Annons

I mitten av juli åkte sällskapet på Ålandskryssning med Viking Line. Med sig på resan hade Björn Johansson sin servicehunden Jerry, en liten yorkshireterrier på drygt 2,5 kilo. Jerry är certifierad för att hjälpa Björn som hade med sig både läkarintyg och hundens certifikat.

Sällskapsdjur är vanligtvis inte välkomna ombord, men för servicehundar görs undantag från Viking Lines egna regler. För att förvissa sig om att det inte skulle bli något problem att ta med sig servicehunden hörde Björn sig för med personalen flera gånger inför resan.

– Jag försökte inte dölja för dem att jag hade med mig Jerry. När jag ringde och bokade biljetterna berättade jag att jag reste med min servicehund, sedan sade jag samma sak igen när jag betalade biljetterna innan resan och när jag senare ombord uppgraderade vår hytt berättade jag en tredje gång att jag hade med mig servicehunden, säger Björn Johansson.

Trots att ingen hade haft några invändningar mot servicehunden när Björn frågade fick Jerrys närvaro ombord fartygets vakter att se rött. Deras upptäckt av hunden blev starten på en mycket obehaglig upplevelse för Björn och sambon Silvia.

– När vi satt på fartygets restaurang och åt kom en vakt fram och lade sin hand på min axel. Han sade bryskt åt mig att jag inte fick ha med mig hunden. Det gjorde mig mycket förvånad eftersom det inte hade varit något problem tidigare under resan, säger Björn Johansson.

Det utbröt en kort diskussion med vakterna i restaurangen. Björn visade upp certifikatet och försökte förklara för dem att Jerry är en servicehund med tillstånd. Men inget hjälpte och sällskapet bestämde sig efter ett tag för att betala för sin måltid och ta med sig hunden till hytten.

– Jerry satt lugnt och stilla i sin väska vid mina fötter och störde ingen, men vakterna hade direkt en obehaglig och aggressiv attityd. Ingen av dem kunde ge ett svar på varför det inte längre var tillåtet att ha med sig servicehunden och en av vakterna sa att mitt intyg var rappakalja som inte gällde.

Efter upplevelsen kändes kryssningen förstörd och sällskapet höll sig kvar i sin hytt. Senare på kvällen gick de dock ut för att ta lite friskt luft på däck med Jerry. Efter det tog de med sig honom och gick till baren för att hämta med sig något att dricka till hytten. Där dök vakterna upp på nytt och började skrika på dem.

– Vi lämnade baren, men fyra vakter stoppade oss vid hissen. Min sambo tog upp sin mobiltelefon för att fotografera dem och bad att få veta vad de hette, då vred de om hennes armar och förde bort henne till ett litet rum.

Vakterna sade att hon skapat ordningsproblem och varit ohörsam, sedan tog de ett kraftigt grepp om hennes armar och släpade iväg henne till en cell. I cellen tvingades Silvia sitta fram till klockan sex på morgon nästa dag. Under natten när hon var instängd i rummet bad hon flera gånger om att få gå på toaletten men nekades.

– Det var en klaustrofobisk upplevelse för henne att vara instängd i det lilla rummet. Hon fick inte gå på toaletten på sju timmar, säger Björn Johansson.

Silvia har fått svåra sömnproblem efter händelsen och enligt deras advokat Kerstin Korti har läkare konstaterat att hon drabbats av urinvägsinfektion, chocktillstånd samt posttraumatisk stress. Paret kan inte förstå hur deras lilla hund kunde göra vakterna så upprörda.

Björn har nu polisanmält Viking Lines vakter för misshandel, olaga frihetsberövande och tjänstefel. Han har fortfarande inte fått något svar på varför han inte fick ha med sig servicehunden.

News55 har sökt Viking Line för en kommentar kring det inträffade.

Axel Ellung
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons