News55

Här är knepet som kan höja pensionen

Artikelbild
Foto: Henrik Montgomery / TT
News55
News55
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 27 jan. 2021

Inte mindre än 200 000 svenskar kan få mer i pension utan att veta om det, skriver Expressen som har pratat med pensionsexperten Tomas Carlsson på Collectum.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är om du tillhör ITP2 och tjänar mer än 511 500 kronor per år som du kan höja din pension om du väljer bort familjepensionen, framhåller Tomas Carlsson enligt Expressen.

Hur mycket det handlar om är individuellt, men genom att välja bort familjepensionen så kommer din chef att istället att sätta in premien till din ITPK istället för att sätta in premien på familjepensionen, skriver Expressen.

I genomsnitt handlar det om 700 kronor per månad, eller 8 400 kronor på ett år. Tomas Carlsson hävdar att det bara finns positiva effekter av att sluta med familjepensionen, eftersom din familj, om du avlider, fortfarande kan klara sig ekonomiskt tack vare återbetalningsskyddet och familjeskyddet.

Tomas Carlsson tydliggör dock också att ifall du som tillhör ITP 2 har ett äktenskap med markant åldersskillnad eller många barn som är under 20 år så kan det löna sig att ha kvar familjepensionen – i alla fall ett tag. Samtidigt menar Alectas pensionsekonom Staffan Ström att familjepensionen är väldigt stark och bra att ha – ifall det skulle ske en tidig bortgång så skyddar fortfarande familjepensionen din familj livet ut.

Viktigt att komma ihåg är att om man väljer bort familjepensionen så är det oåterkalleligt, tillägger han för tidningen.

Emma Isoherranen

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS