A-
A+

Här är maten som rusar i pris

Foto: Anders Wiklund / TT
Ekonomi, InrikesNews55

Små skördar och en svag krona är en dålig kombination. Till hösten väntar stigande priser på flera varor, rapporterar Dagens Industri.

Sarah Carlsson

Annons

Värmeböljor och våldsamma ösregn drabbar länderna kring Medelhavet. Prognosen pekar på dåliga skördar i länder som Grekland, Italien och Spanien, något som får importpriserna att rusa.

– Externa faktorer som väder och vind påverkar oss mycket. Kommer det en hagelstorm drabbas utbud och kvalitet direkt. Det är vi vana vid. Men de svängningar vi ser nu stör mer än tidigare säsonger, säger Niels Klem Thomsen, vd för koncernen Dole Nordic och Everfresh, Sveriges största importör av frukt och grönsaker, till Dagens Industri.

– När det gäller Europa finns det framför allt utmaningar med melonskördar och stenfrukter som plommon, nektariner, aprikoser och körsbär, förklarar vd:n.  

Loizos Papadopoulos, vd och delägare på Fontana Food, varnar för mindre volymer och skenande priser på peperoni och olivolja.

– Skördarna blir sämre och sämre. Många bönder väljer därför att inte odla peperoni, säger han till tidningen.

Inköpspriset på råvaran till grekisk och spansk olivolja ligger vanligtvis runt tre euro per liter. Idag ligger literpriset på ungefär sju euro, en ökning med 130 procent.

– Priset är rekordhögt. Skördarna har halverats i Spanien som är den största producenten i världen. Samtidigt ökar konsumtionen globalt. Italien köper upp halva Greklands olivoljeproduktion. För konsumenterna kommer olivolja att bli dyrare till hösten, säger Papadopoulos. 

Lista: Varorna som blir dyrare

  • Apelsinjuice
  • Avorioris
  • Meloner
  • Olivolja
  • Pasta
  • Peperoni
  • Stenfrukter

Källor: Everfresh, Fontana och Di Luca

Sarah Carlsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.