Här är metoden som får dig att minnas bättre

Forskning, Hälsa, Sjukvård, Vård och omsorgNews55

Hur glömsk är du på en skala mellan ett och tio? Lugn, bara lugn. Forskare i Kanada har lyckligtvis kommit fram till en lösning - och den är enklare än du tror, skriver Expressen.

Siri Hill

Annons

Annons

Det minnestrick som presenteras  i en ny studie från Baycrest Rotman Research Institute i Kanada syftar till att underlätta för oss glömska att komma ihåg att ta med oss våra viktiga saker. Minnesstrategin går ut på att koppla ihop objekt med potentiella konsekvenser, skriver Expressen.

– Denna strategi kan vara en lösning för mindre minnesproblem beroende på vad du vill uppnå, säger professor Jennifer Ryan, en av forskarna bakom studien, i Huffington Post.

      LÄS MER: Demens minskar hos landets 85-åringar

Forskningen är en del av en större studie om olika strategier för att minnas. 80 personer mellan 61 och 88 år fick genomgå olika minnestester och delades sedan in i grupper och fick lära sig olika minnesstrategier. Studien visade att de deltagare som hade använt sig av minnesstrategier som går ut på att koppla ihop objekt med konsekvenser fick bäst resultat.

Och metoden är enklare än du tror:

Tänk dig att du är på väg att gå hemifrån och inte vill glömma plånboken. Föreställ dig sedan en interaktion mellan det du absolut inte får glömma, i det här fallet plånboken, och ett annat ting. Till exempel att plånboken ligger i din sko. Därefter funderar du på en konsekvens av interaktionen, exempelvis att det inte skulle vara så skönt att gå runt med en plånbok i skon.

Kan användas för minnesrehabilitering hos äldre

Upptäckten är en del av en större studie om minnesstrategin, som ”unitization”, något som Jennifer Ryan menar också skulle kunna användas för minnesrehabilitering hos äldre och personer som lider av minnesförlust.

– Det finns inte en strategi som fixar ditt minne, men en metod kan vara mer passande än en annan, säger Jennifer Ryan i Huffington Post.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons