News55

Här är pensionärerna som kan gå miste om 7,5 miljarder kronor

Artikelbild
Alva Bergland
Alva Bergland
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 17 juni 2021

Hos Pensionsmyndigheten växer berget av outnyttjade pensioner, men än är det inte för sent att ta ut pengarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Antalet så kallade utlandssvenskar har växt markant de senaste åren. Enligt en granskning från Aftonbladet (17/6) bodde förra året 85 972 personer födda 1938-1955 på okänd adress i utlandet. Dessa personer har spenderat hela eller delar av sitt yrkesliv i Sverige och är därmed pensionsberättigade, men det är inte alltid pengarna betalas ut. Förra året fanns det 7,5 miljarder i outnyttjad pension, och dessa personer hade i genomsnitt 87 000 kronor i ej utbetald pension.

Men bara för att man har glömt att ta ut sin pension de första åren betyder det inte att det är för sent. Pensionsberättigade utlandssvenskar får helt enkelt kontakta och ansöka hos Pensionsmyndigheten om de misstänker att de har missat att ta ut sin pension.
De kommer inte få ett lägre belopp för att de ansöker senare, utan har man missat några år får man ett högre månadsbelopp än vad man hade fått vid 65 års ålder. Detta förklarar Ola Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten, till Aftonbladet.

Trots att Pensionsmyndigheten inte tagit något beslut kring vad som ska göras med pengarna, menar Ola Settergren att det finns en tänkbar väg att gå – att övriga i samma årskull efter en viss tid får dela på pengarna, som en arvsvinst.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS