Här är pensionärsförbunden viktigaste frågor

Arbetsmarknad, Hälsa, Inrikes, Pension, Politik, Privatekonomi, SamhälleNews55

Tre pensionärsförbund. Ett historisk samarbete. Christina Tallberg, ordförande PRO, Berit Bölander, ordförande SKPF Pensionärerna och Christina Rogestam, före detta förbundsordförande för SPF Seniorerna intar Äldreforum med ett gemensamt mål: att sätta äldrefrågorna på agendan.

Siri Hill

Annons

Annons

Vi kan inte vänta, det gäller att handla nu. Det tycker i alla fall företrädarna för Sveriges tre största pensionärsorganisationer som i år befinner sig på samma scen under Äldreforum på Almedalsveckan.

– Just denna sommar är oerhört viktig. Nu är tiden att sätta press på politikerna. News55 är en bra katalysator och en fantastiskt möjlighet för oss att förenas. Det visar på styrka, sade Christina Rogestam, före detta förbundsordförande för SPF Seniorerna, under dagens samtal på Äldreforum.

”Nu ska vi göra våra röster hörda”

– Detta är första gången som vi är så utåtriktade och nu ska vi göra våra röster hörda, sade Berit Bölander, ordförande för SKPF Pensionärerna.

I många frågor är förbunden överens. En av de största frågorna är den om pensionärernas ekonomi, både i stort och smått.

– Vi alla tre reagerar mot den orättvisa skatten mellan löntagare och pensionärer eftersom pension bara är uppskjuten lön. Nu ligger förslag uppe på den politiska agendan, att i ett andra steg, utjämna klyftorna ytterligare. Sedan handlar det om pensionerna och för gruppen kvinnor, de extremt låga pensionerna, sade Christina Tallberg, ordförande för PRO.

      LÄS MER: Christina Tallberg; PRO: ”Öka pressen på politikerna”

”Även en kvinna på 65 måste kunna stå på egna ben”

– Det är oacceptabelt att det råder så stora skillnader mellan män och kvinnor. Pensionerna måste bli jämlika så att även en kvinna på 65 år kan stå på egna ben, sade Berit Bölander, ordförande på SKPF Pensionärerna.

En annan viktig fråga som de tre förbunden vill lyfta är bostadssituationen för äldre.

– Vi behöver bygga tillgängliga bostäder anpassade för äldre. Det handlar om att tänka på sådant som att de boende ska kunna ta sig rakt in i huset till hissen, att göra badrum och kök större så att man kan ta sig fram med rullator och rullstol. Om man kunde få fram den typen av lägenheter, och framför allt till rimliga priser, skulle fler äldre flytta och deras lägenheter skulle bli lediga för barnfamiljer och nyanlända, sade Christina Rogestam.

      LÄS MER: Berit Bölander, SKPF Pensionärerna: ”Oacceptabelt att kvinnor har lägre pensioner”

Äldrefrågorna isolerade

Så vad tycker de? Lyssnar politikerna? Enligt Christina Rogestam finns ett pågående samtal med berörda politiker i riksdagen, inte minst med de som sitter i Pensionsgruppen. Men det finns ett problem, påpekade hon.

– Våra stora frågor är inlåsta i en liten hemlig klubb, Pensionsgruppen. Alla frågeställningar renoveras, som Annika Strandhäll brukar säga, och det är bra, men de stannar ofta i den där lilla gruppen. Detta är politiker som är mycket insatta i äldrefrågor men när vi pratar med andra vet de oftast rätt lite och hänvisar till Pensionsgruppen.

– Vi försöker få ut diskussionerna om pensionerna i riksdagen. Det är först då vi får det politiska trycket, sade Rogestam.

– Man får fortsätta nöta de här frågorna, om och om igen. Jag har märkt att det här med att ta upp vardagsexempel får resultat, sade Berit Bölander.

      LÄS MER: Christina Rogestam, SPF Seniorerna: ”Vi behöver yngre seniorer för opinionsbildning”

”Visa att ni ser oss och tar de här frågorna på allvar”

Målgruppen 65+ är stor och växer allt mer. Tillsammans organiserar förbunden drygt hälften av landets pensionärer.

– Det har betydelse att vi har så många äldre som är engagerade. Vi vill ha resultat och det är det som vi försöker få till att driva. Jag tror inte att det finns någon politiker som inte skulle vilja lyssna på oss. Inte bara i dessa frågor, utan i alla politiska frågor, sade Christina Tallberg.

– Visa att ni ser oss och tar de här frågorna på allvar. Prata om vikten av att det händer något på pensionsområdet och att ni är beredda att göra något, uppmanade Christina Rogestam.

Följd mer i vad som händer under Almedalsveckan på Äldreforum.se

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons