Här är pensionärsorganisationernas krav till politikerna

Inrikes, Människor, Pension, Politik, Privatekonomi, SamhälleNews55

Sex omdebatterade sakfrågor. Sex krav. Under Almedalsveckans fjärde dag presenterade de tre pensionärsförbunden SKPF Pensionärerna, SPF Seniorerna och PRO en kravlista till Sveriges politiker inför valet.

Siri Hill

Annons

Annons

Äldreforum under Almedalsveckan är en arena för att lyfta frågor som berör äldre. Och under onsdagen satte förbunden hårt mot hårt när de presenterade en kravlista som politikerna nog gör klokt i att göra gemensam sak av.

Kraven är:

  • Rättvis beskattning!

Enligt pensionärsförbunden ska pensionärer beskattas lika som en löntagare eftersom pension inte är någonting annat än uppskjuten lön.

– Vi tystnar inte förrän det är rättvist, sade Christina Rogestam, före detta förbundsordförande för SPF Seniorerna.

  • Pensionerna ska inte kunna sänkas!

Pensionärsförbunden är överens om att pensionen ska följa löneutvecklingen, men på grund av att inkomstpensionssystemet är underfinan­sierat har bromsen slagit till alldeles för lätt och sänkt pensionerna tre gånger.

– Pensionerna ska inte kunna sänkas, sade Christina Rogestam.

  • Ingen ska ha en pension under EU:s relativa fattigdomsgräns!

Allt fler pensionärer i Sverige lever under EU:s relativa fattigdomsgräns och andelen fattigpensionärer ökar oroväckande mycket. Ingen pensionär ska ha en inkomst under fattig­domsgränsen, förklarade Christina Tallberg, ordförande för PRO. Detta är ett sätt att stopp på de ökande ekonomiska klyftorna.

  • Jämställda pensioner!

6 600 kronor i månaden. Så mycket skiljer sig den genomsnittliga pensionen mellan män och kvinnor. Detta är oacceptabelt, menade Berit Bölander, ordförande för SKPF Pensionärerna, och efterlyste krafttag från politikerna i syfte att utjämna de ekonomiska skillnaderna mellan könen.

  • Höjt bostadstillägg!

– Höj bostadstillägget. Vi kräver att taket höjs till minst 7000 kronor och indexeras så att det följer med när bostadspriserna ökar, sade Berit Bölander.

  • Utvärdera pensionssystemet!

Slutligen krävde pensionärsförbunden att dagens pensionssystem, som de anser vara ohållbart både för dagens och morgondagens pensionärer, ses över och utvärderas.

– Syftet är att förbättra det, sade Christina Rogestam.

– Detta ska upp på agendan. Det här är viktiga krav och nu har vi chans att förändra, avslutade Berit Bölander.

Presentationen avslutades med rungande applåder.

Följ med i vad som händer under Almedalsveckan på Äldreforum.se

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons