A-
A+

Här är regeringens miss om Ryssland

Inrikes, Krig, oro och konflikterNews55

Regeringen har tonat ner och spridit en felaktig siffra om rysk närvaro i Sverige. Det rapporterar SVT Nyheter.

Sarah Carlsson

Annons

Många hamnarbetare är frustrerade över regeringens ovilja till att fatta beslut om att stoppa ryska fartyg i svenska hamnar. Under måndagen startade därför Svenska hamnarbetarförbundet en blockad mot fartyg från Ryssland.

Nu rapporterar SVT att regeringen har tonat ner frågan och även hänvisat till felaktiga uppgifter. Både infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och utrikesminister Ann Linde (S) har sagt i intervjuer att det endast är 12 ryska fartyg som anlöper svenska hamnar per år.

De 12 fartyg man hänvisar till är de ryskflaggade fartyg som anlänt mellan den 1 januari och 9 mars i år. Antalet ryska fartyg som kommer varje år snittar på knappt 170, de senaste tre åren.

”Det har skett ett misstag som vi beklagar. Vi har fått felaktiga uppgifter. Detta sätter dock inte sakfrågan i något annat ljus. Vi vill fortsatt se att frågan löses på EU-nivå. Sanktionernas styrka bygger på att EU:s länder agerar gemensamt”, skriver Tomas Eneroth till SVT och bekräftar därmed de felaktiga uppgifterna.

Martin Berg, ordförande på Svenska hamnarbetarförbundet, är kritisk till misstaget.

– Jag tycker det är anmärkningsvärt att man inte läser tabellerna bättre. Om man använder det för att förminska vår blockad så blir det löjeväckande, säger han till SVT.

Sarah Carlsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.