A-
A+

Här är riskerna med populärt tillskott

HälsaNews55

Ett trendigt kosttillskott kommer i många olika former och finns lättillgängligt i många butiker. Men det är inte helt riskfritt att stoppa i sig dessa piller. Det rapporterar Råd & Rön.

Sarah Carlsson

Annons

Magnesium är ett populärt tillskott och finns lättillgängligt i många butiker. Tillskottet sägs göra dig piggare och vara bra för musklerna. Men magnesium finns i många livsmedel, som kött, fisk, bladgrönsaker och baljväxter. Det är alltså inte svårt att få i sig den mängd vi behöver via maten, och enligt Livsmedelsverket räcker det.

– Brist på magnesium är väldigt ovanligt och tillskott av magnesium är inget som vi rekommenderar till den friska befolkningen. Äter man en varierad kost får man i sig tillräckligt, säger Lotta Moraeus, dietist på Livsmedelsverket, till Råd & Rön.

Den som äter för mycket magnesium riskerar problem med diarré och om det vill sig riktigt illa kan man bli förgiftad, vilket visar sig i lågt blodtryck och muskelsvaghet.

Nu arbetar Livsmedelsverket med att införa regler för hur mycket vitaminer och mineraler som får finnas i kosttillskott. Idag finns det nämligen inga gränsvärden för detta.

Lotta Moraeus påpekar att vissa medicinska tillstånd kan påverka upptaget av magnesium och då ges rekommendationerna utifrån en läkare. Det är inget som Livsmedelsverket lägger sig i.

Sarah Carlsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.