Elfvings Matblogg
Europas bästa hamburgare kom till Stockholm
Ulf Elfving
Annons
Magnesium är ett populärt tillskott och finns lättillgängligt i många butiker. Tillskottet sägs göra dig piggare och vara bra för musklerna. Men magnesium finns i många livsmedel, som kött, fisk, bladgrönsaker och baljväxter. Det är alltså inte svårt att få i sig den mängd vi behöver via maten, och enligt Livsmedelsverket räcker det.
– Brist på magnesium är väldigt ovanligt och tillskott av magnesium är inget som vi rekommenderar till den friska befolkningen. Äter man en varierad kost får man i sig tillräckligt, säger Lotta Moraeus, dietist på Livsmedelsverket, till Råd & Rön.
Den som äter för mycket magnesium riskerar problem med diarré och om det vill sig riktigt illa kan man bli förgiftad, vilket visar sig i lågt blodtryck och muskelsvaghet.
Nu arbetar Livsmedelsverket med att införa regler för hur mycket vitaminer och mineraler som får finnas i kosttillskott. Idag finns det nämligen inga gränsvärden för detta.
Lotta Moraeus påpekar att vissa medicinska tillstånd kan påverka upptaget av magnesium och då ges rekommendationerna utifrån en läkare. Det är inget som Livsmedelsverket lägger sig i.
Annons
Annons
Annons
Annons
Be om att bli uppringd
Genom att klicka vidare så godkänner du att bli uppringd på det telefonnummer du anger.
Mejla oss
Genom att klicka vidare så godkänner du att vi hör av oss på den e-post du anger.