News55

Här är Rysslands krav på Sverige

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 02 feb. 2022Publicerad: 02 feb. 2022

Det ryska utrikesministeriet har skickat kravbrev till Sverige och de andra medlemsländerna i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (Osse).

ANNONS
ANNONS

Sveriges Radio har publicerat det brev som Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har skickat till utrikesminister Ann Linde. Brevet inleds med “kära Ann Linde” och följs av ryskt missnöje över USA och Nato. 

Lavrov skriver att västländerna bara drar ut det som gynnar dem i de tidigare överenskommelserna som finns kring säkerhet i Europa. Han menar att allt handlar om att rättfärdiga Natos utvidgning utan att respektera andras säkerhet. 

“Det kommer inte att fungera på det sättet”, antingen finns det en säkerhet för alla eller för ingen, fortsätter Lavrov. Han kräver att få ett tydligt klargörande av ländernas positioner, enligt Ekots reporter Mats Eriksson. 

Lavrov kräver vidare att få ett besked från Ann Linde om hur hon tolkar Sveriges skyldighet att inte stärka landets säkerhet på bekostnad av andra. Han frågar hur den svenska regeringen avser att uppfylla dess krav rent praktiskt, och om det inte finns några planer på att möta kraven så vill Ryssland att Sverige är tydliga med det.

Här är Lavrovs brev till Ann Linde

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS