News55

Här är testet som avslöjar risken att dö i förtid

Artikelbild
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 03 aug. 2022

Forskning visar att de som inte klarar av att genomföra ett framtaget test löper nästan dubbelt så stor risk att dö i förtid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En grupp internationella forskare konstaterar i en studie man publicerat i British Journal of Sports Medicine, att medelålders eller äldre personer som inte kan stå på ett ben i tio sekunder, löper större risk att dö i förtid. Man menar dock att det inte är själva obalansen i sig som är farlig, utan snarare agerar balansen som ett mått på din hälsa som helhet, det skriver DN.

– Jag har läst studien och jag tycker den är väl utförd och intressant, eftersom den säger en hel del om vikten av balans och fysisk aktivitet oavsett hur gammal man är. Det här är ett enkelt test som visserligen bara ger ett grovt mått på hälsan, men som å andra sidan inte kostar något och som inte kräver någon dyr utrustning, säger Mari Lundberg, fysioterapeut och professor vid Sophiahemmet Högskola i Stockholm.

Forskarna lät ungefär 1700 personer i åldrarna 51-75 stå på ett ben i 10 sekunder. Utöver testet samlade de även in andra medicinska uppgifter om deltagarna såsom eventuella sjukdomar. Testet visade att ju äldre man var desto svårare var testet för deltagarna och ungefär en femtedel misslyckades.

– Balansen försämras ganska snabbt när vi blir äldre. Åldrandet i sig påverkar balansen, men även inaktivitet. Det går att träna för att på så sätt behålla den, vilket kan vara avgörande för möjligheten att klara av vardagen. Det är därför balansträning finns med i rekommendationerna om fysisk aktivitet för personer 65 år eller äldre. Det är jätteviktigt, säger Mari Lundberg.

De som inte klarade av att stå på ett ben i 10 sekunder löpte 84 procent större risk att dö de nästkommande tio åren jämfört med de som klarade testet. Man tog då även hänsyn till faktorer som ålder, kön och underliggande sjukdomar.

Forskarna understryker att det inte nödvändigtvis är en försämrad balans som orsakar tidig död, utan det agerar snarare som en indikation på en persons generella hälsa. Träning och att ta hand om sin kropp är alltså nyckeln till att undvika en tidig död, speciellt när man blir äldre.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS