A-
A+

Här är väderapparna som meteorologerna själva använder

Inrikes, VäderNews55

Klart, Yr, eller SMHI? Det finns många sajter och appar för att kolla väderprognosen. Men vilken är egentligen bäst? Det har GP frågat meteorologer och väderexperter.

Sarah Carlsson

Annons

Det finns ett stort utbud av väderappar och många har sin egen övertygelse om vilken som är bäst. Anna Rutgersson, professor i meteorologi vid Uppsala universitet, berättar för GP att hon använder olika appar till olika syften. Windy för att följa vind och vågor, SMHI för väder och Blixtvakt för blixtar.

– De flesta väderappar bygger sina prognoser på ganska likartad väderinformation, men man anpassar det. En väderapp som är utvecklad i Sverige är bättre anpassad efter svenska förhållanden, säger hon till tidningen.

Deliang Chen, professor i fysikalisk meteorologi vid Göteborgs universitet, håller med om att lokalkännedom är viktigt. Han menar att väderappen som finns automatiskt i din telefon kan visa prognoser som inte har anpassats efter svenska förhållanden.

– Jag tror att i de länder som har en nationell vädertjänst, som i Sverige, ska man använda den. Om man är i ett land som inte riktigt har en fungerande nationell tjänst kan man använda privata tjänster, säger Chen.

I likhet med Rutgersson använder Deliang Chen SMHI:s app. Det gör även Fredrik Lindberg som är universitetslektor i geografi vid Göteborgs universitet. Men ibland använder han norska Yr och Danmarks meteorologiska institut, DMI.

– De har radarteknik långt mer västerut än i Sverige och då kan jag se lågtrycken och regnet när det kommer in över Danmark, innan det kommer till Sverige.

Vilken vädertjänst använder du? Använder du flera appar kan det vara smart att jämföra deras olika prognoser för att se hur säkra de är, tipsar Chen.

Sarah Carlsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.