A-
A+

Här får pensionärer gratis varor

Ekonomi, Fritid och livsstil, Inrikes, Mänskligt, Mat, PrivatekonomiNews55

Inflationen slår hårt mot många och pensionärer är en grupp som drabbas extra hårt. Nu har ett lokalt initiativ startats för att stötta fattiga äldre.

Sarah Carlsson

Annons

Gubbängsbon Mikkel Ørstedholm reflekterade över hur många äldre som drabbas när matpriserna skenar och bestämde sig för att göra något för att hjälpa till.

– Äldre människor har ingen riktig röst i samhället, som det ser ut nu. Det här med inflationen slår hårdast mot de med små marginaler. Vissa äldre har bara råd med ett mål mat per dag, vilket skär i hjärtat att tänka på, säger Mikkel Ørstedholm till Aftonbladet.

Ørstedholm inspirerades av en lokal bokholk, som är ett skåp där vem som helst får ta eller ställa in böcker. Han gick därför till Coop i Gubbängen och berättade om idéen och numera står en kyl med mat efter kassorna i affären.

Konceptet går ut på att de som handlar i matbutiken kan köpa en extra vara och ställa den i kylen, som pensionärer kan ta ur när de har handlat. Man får plocka en gratis vara per köptillfälle.

Nu har Matholken varit igång sedan september och den har använts flitigt sedan start. I tre månader ska kylen testas och sedan vill Ørstedholm ta konceptet vidare.

– Att göra en insats känns bra för mig. Jag arbetar heltid och har möjlighet att jobba lite extra. Det finns andra människor som inte har den möjligheten. Det finns ingen möjlighet att höja sin pension. Man har den pensionen man har. Det känns givet att vi som kan hjälper till där vi kan, säger han till tidningen.

Läs mer om Matholken hos tidningen Mitt i, som var först med att rapportera om initiativet.

Sarah Carlsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.