Här fixar kommunen pubkväll på äldreboendet

STOCKHOLM 2016-03-28
Fritid, Hälsa, Hobby, Inrikes, Människor, Mänskligt, Mat, Politik, Samhälle, Sjukvård, Vård och omsorgNews55

Lennart Skansfors och Christer Filipsson funderade på hur de själva skulle vilja ha det den dag det är dags att checka in på ett äldreboende. En pub hamnade högt på önskelistan – något som nu blir möjligt med kommunens hjälp, skriver Expressen.

Linnéa Wallin

Annons

Annons

Lennart Skansfors, 62, och Christer Filipsson, 61, vill att de äldre i Norbergs kommun ska ha möjlighet att njuta av pubkvällar.

– När man kommer upp i min ålder börjar man ju fundera över hur det kommer bli senare i livet och hur boendet kommer vara. Vad kommer det finnas för aktiviteter för oss, säger Lennart Skanfors till Expressen.

För att göra slag i saken skrev Christer och Lennart ihop två medborgarmotioner till politikerna i Norberg. En motion gällande puben, och en motion gällande en boviera vid Norens Strand.

– Människor blir äldre och äldre nu för tiden, varför ska de inte kunna få ha lite roligt under tiden?

Anses fullt möjligt

Lennart tror att Norbergs kommun är för litet för att alla särskilda boenden ska ha möjlighet att anordna pubkvällar, men tycker att ett ställe där de äldre kan erbjudas god mat och lyssna på musik tillsammans med andra i sin egen ålder.

 – Varför inte en publunch? Kanske ett gott vin och en öl, eller kanske lite rom efter maten? Man kan inte alltid dricka whisky, säger Lennart och skrattar.

Kommunen har kommit fram till att det inte är möjligt för ett socialt företag att bedriva pubverksamhet på ett äldreboende, men om kommunen skulle göra det i egen regi skulle det fungera. Under 2017 ska ett antal pubkvällar genomföras för att sedan utvärderas i slutet av året.

 – När vi har pratat med äldre på stan så är det många som önskar sig lite förenade aktiviteter. Men som det ser ut nu så vill politikerna bara testa aktiviteterna en eller två gånger, vi vill att det här ska vara någonting permanent, avslutar de.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Linnéa Wallin
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons