News55

Här förvarades radioaktiva ämnen i lägenhet - grannar kan ha utsatts

Därför söker polisen upp äldre på gym
Är du äldre och går på gym finns det möjlighet att du träffar på polisen den närmaste tiden.
Alva Bergland
Alva Bergland
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 17 juli 2021

Under en längre tid hade mannen radioaktiva ämnen i sin lägenhet. Mannen är nu anhållen och misstänkt för brott mot strålskyddslagen. Detta skriver Hem & Hyra.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under torsdagen greps en man i det värmländska Karlstad, efter ett tips till Strålsäkerhetsmyndigheten om radioaktiv verksamhet som lett till hans lägenhet. Detta skriver Hem & Hyra. Väl på plats gjorde polisen flera fynd i form av radioaktiva ämnen samt röntgenutrustning som enligt uppgift ska ha förvarats i olika lägenheter i huset.

I dagsläget finns det ingen anledning till ökad oro för allmänheten, eller misstanke om terrorism.

– Utredningen tyder hittills på att han har haft ett specialintresse för just detta, säger kammaråklagare Lukas Tigerstrand till Hem & Hyra.

Polisen misstänker att verksamheten ska ha pågått i ungefär två år. Det beslagtagna materialet ska nu analyseras för att säkerställa strålningsgraden. I dagsläget är grannarna omskakade, men misstanken för att de ska ha skadats av strålningen är av den lägre graden.

Lars Hedelin, presstalesperson för polisregion Bergslagen säger till Hem & Hyra att det inte finns någon akut hälsofara.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS