A-
A+

Här går kommun upp i stabsläge efter knivdåd

Brott, lag och straff, InrikesNews55

Dagen efter knivdådet i Eskilstuna, där fyra högstadieelever skadades och många blev vittnen, har kommunen gått upp i stabsläge. Kommunens skolor ställer även in alla planerade friluftsaktiviteter och utflykter.

TT

Annons

Lisa Edholm på barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna säger till P4 Sörmland att kommunen mobiliserat de gemensamma resurserna.

– Vi kommer att vara väl bemannade. Oavsett hur ofattbar en sådan här händelse är, så utifrån barn- och elevperspektivet så är det viktigt att vi bibehåller en så normal vardag som möjligt.

Psykologer, kuratorer och personal från socialtjänsten har kallats in för att ge stöd.

Friluftsaktiviteter ställs in

Samtidigt har Eskilstuna kommun beslutat att alla friluftsaktiviteter och utflykter som skolor planerat ställs in.

– Under fredagen behöver vi vara i klassrummen och diskutera det som hänt och bearbeta känslorna före långhelgen. Det är viktigt att vi tar hand om alla elever och personal som upplever trauman efter det inträffade eller som helt enkelt bara tänker och funderar, säger chefen för barn- och utbildningsförvaltningen, Lina Axelsson Kihlblom, till Eskilstunakuriren.

“Mer allvarligt skadade”

Det var i samband med en friluftsdag där ett 80-tal elever i årskurs nio deltog som ett bråk vid arenan startade och fyra elever i 15-årsåldern knivskadades.

– Det här gör mig rädd, chockad och förbannad. Nu sitter vi i stabsläge och träffas flera gånger per timme och försöker vara handlingskraftiga, men man börjar ju också reflektera över morgondagen och framtida åtgärder, säger Axelsson Kihlblom, till P4 Sörmland.

Region Sörmland meddelade på torsdagseftermiddagen att två av pojkarna betecknades som “mer allvarligt skadade”, och de andra två pojkarna som “mindre allvarligt skadade”. De fyras hälsotillstånd är dock stabilt, enligt regionen.

Tre pojkar, mellan 15 och 17 år gamla, greps och anhölls senare på kvällen misstänka för försök till mord.Linnéa Wannefors/TT

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.