News55

Här har livsfarlig mygga hittats i Sverige

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 19 sep. 2022

En mygga som för med sig sjukdom och död har upptäckts i Sverige och i takt med ett varmare klimat ser den ut att sprida sig än mer norrut. Det rapporterar GP.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nilfebersmyggan dök upp i Sverige för första gången 2016. Under flera år har den spridit West Nile-viruset i södra Europa, men i takt med att det har blivit varmare och att klimatet förändrats så har myggan spridits hit till Sverige.

Förra gången siktades nilfebersmyggan i Skåne, när Anders Lindström, forskare och myggexpert på Statens veterinärmedicinska anstalt, hittade den i sina föräldrars trädgård. Den här gången har myggan tagit sig till Halland.

– Jag åkte dit förra veckan och samlade in flera hundra mygg, och det var nilfebersmyggan, säger Lindström till GP.

Han tror att myggan kommer spridas mer och det är inte orimligt att den skulle komma till Göteborg, eftersom klimatet liknar det i Halland.

Nilfebersmyggan biter fåglar och riskerar då att få i sig West Nile-virus. När myggan sedan biter människor kan de insjukna i virussjukdomen West Nile Fever. Den ger influensaliknande symptom, som feber, illamående och kräkningar och kan även leda till hjärnhinneinflammation.

– Jag skulle bli väldigt förvånad om vi inte får hit viruset snart, med enstaka fall. Men jag tror inte det blir något större utbrott.

I Italien, Grekland, Rumänien och Serbien har personer dött efter att ha insjuknat i West Nile Fever. Det är framför personer med nedsatt immunförsvar och äldre som drabbas allvarligt.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS