A-
A+

Här kränkte ryskt militärflyg svenskt luftrum

Inrikes, Krig, oro och konflikterNews55

Efter att under en period rört sig nära svenskt territorium flög till slut ett ryskt militärplan över gränsen och kränkte svenskt luftrum.

News55

Annons

Försvarsmakten har under en längre tid följt ett ryskt militärplan som rört sig nära svenskt territorium. Under fredagskvällen så närmade det sig gränsen och till slut kränkte det svenskt luftrum. Händelsen skedde söder om Blekinge och svenska jaktplan kunde följa händelsen och fotograferade planet. SVT har varit i kontakt med Carl-Johan Edström som är flygplanschef: 

– Jag tycker det är oansvarigt och oprofessionellt att flyga så nära ett lands gränser med militärflygplan. Det finns ingen anledning att man ska flyga så nära så att man av misstag kan gå in i ett lands territorium, man kan mycket väl vara 10-15 kilometer från gränsen, då behöver inte sådana här saker hända. 

Själva kränkningen pågick under en kortare period och lämnade svenskt territorium efter mindre än en minut. Edström menar att det inte finns något som tyder på att agerandet skedde medvetet utan det är mycket möjligt att det skedde av misstag. Han menar också att det inte finns något direkt hot om ett väpnat angrepp men att man i framtiden inte kan utesluta att det kan ske. Inte minst med tanke på Sveriges diskussion om en Natoanslutning som kan göra att Ryssland trappar upp sin verksamhet i landets närområde. 

Försvarsminister Peter Hultqvist har också kommenterat händelsen: 

”Det är helt oacceptabelt att kränka svenskt luftrum. Vi kommer självfallet att markera diplomatiskt mot detta. Agerandet är oprofessionellt och med tanke på de samlade säkerhetsläget synnerligen olämpligt. Svensk suveränitet ska alltid respekteras,”

Text: Jessika Bouveng

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.