A-
A+

Här skickas sköra äldre hem från sjukhus

Vård och omsorgNews55

Äldre och sköra patienter skickas hem för tidigt från sjukhus, rapporterar Sveriges Radio. Enligt en rapport från Socialstyrelsen 2021 skrivs var fjärde av de mest sköra in på sjukhus igen inom 30 dagar.

Petra Lundgren

Annons

Flera skånska kommuner vittnar om äldre och sköra patienter som skrivs ut för tidigt. Sveriges Radio har granskat utskrivningar av patienter som behöver fortsatt vård efter att de varit på sjukhus. Skånska kommuner har under två års tid skrivit 1200 avvikelserapporter och många gånger handlar det om patienter som skickats hem för tidigt. “I den bästa av världar hade vi naturligtvis behållit patienter”, är en kommentar med hänvisning till platsbrist.

Karin Ekleund, stabschef för Helsingborgs lasarett, säger till radion att de sjuka patienterna behöver mycket hjälp när de kommer hem, men att sjukhuset gör noggranna bedömningar.

-Patienterna är aldrig fullt friska men de bedöms inte behöva akutsjukhusets resurser. Det är inte patienter som går hem på eftermiddagen och kan spela en fotbollsmatch, det är sköra äldre patienter och dem ska vi vara mest rädd om, säger hon.

Petra Lundgren
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.