News55

Här sprids vanföreställningar om vaccinet

Artikelbild
Foto: Johan Nilsson/TT
Alva Bergland
Alva Bergland
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 17 juni 2021

Efter mer än ett år av restriktioner och avstånd har vaccineringen mot covid-19 äntligen dragit igång. Men det är långt från alla som gläds över utvecklingen när falska rykten sprids som en löpeld.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt en granskning gjord av Expressen halkar Stockholms utsatta områden efter i vaccineringen mot covid-19. Ett av områdena är Hovsjö i Södertälje, där vaccinationstäckningen är betydligt lägre än snittet i övriga Stockholm. Den 9 juni hade 30,7 procent av 45-49-åringarna i Hovsjö vaccinerat sig, i jämförelse med Regions Stockholms snitt, 63 procent i samma åldersgrupp. 

Expressen har varit på plats i Hovsjö och där ekar de mobila vaccinationsbussarna tomma. Många av personerna som Expressen träffar är skeptiska till vaccinet och vissa rentav vägrar att ta det, med rädsla för allvarliga biverkningar. Trots insatser i området i form av drop-in vaccineringar, släpar siffrorna i Hovsjö efter.

En av personerna som Expressen har pratat med är prästen Malek Acho. Han tror att en förklaring kan vara de falska rykten från exempelvis Facebook och vanföreställningarna som sprids i det tätt sammansvurna området, ett område där personer ofta träffas på caféer och delar historier. 

Trots ryktena som cirkulerar finns det ingen data som tyder på att man dör eller får allvarliga biverkningar på grund av vaccinet, något som många tycks vara rädda för. Expressen har pratat med vaccinforskaren Ali Mirazimi, professor i virologi vid Karolinska Institutet, som menar att de få rapporter där personer har dött i samband med vaccinering, ofta beror på bakomliggande sjukdomar som har slagit till dagarna efter. 

Men trots motviljan mot vaccinet finns det röster i området som vill göra skillnad. Fader Malek Acho berättar för Expressen att han gör allt i sin makt för att få folk att vaccinera sig, genom att exempelvis betona hur viktigt det är, framförallt för att skydda de äldre. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS