Här varnas för livsmedel som sprider smitta

Arkivbild / TT
STOCKHOLM 20200226 Skylt vid Folkhälsomyndigheten I Solna. Foto: Claudio Bresciani/TT kod 10090
Inrikes, Mat, Medicin och hälsaNews55

Antalet fall ökar där personer insjuknat efter bakteriesmitta. Man misstänker att utbrottet är kopplat till konsumtion av visst livsmedel. Det skriver Bohusläningen.

Sarah Carlsson

Annons

Annons

Folkhälsomyndigheten har sett ett ökat antal fall av personer som blivit sjuka av bakterien campylobacter. Smittskyddsläkaren Eva Lindhusen Lindhé uppmanar därför folk att inte köpa färsk kyckling. Det är nämligen främst via kyckling som människor smittas.

–Jag vill verkligen varna för färsk kyckling, se upp. Det är väldigt viktigt att inte äta färsk kyckling just nu. Det borde inte serveras under sommaren. Köp hellre frusen, då har de flesta bakterierna dött, men själv undviker jag det helt, säger hon till Bohusläningen.

Antalet sjukdomsfall ökar i hela landet, och konsekvenserna kan bli otäcka. 

– Det är inte som en vanlig magsjuka, det är en rejäl sjukdom som kan vara länge. De sjukaste patienterna med tarminfektion får väldigt ont i magen och blir opererade, får man bakterier i blodet kan man bli jättesjuk och det kan leda till följdsjukdomar som inflammation i leder. I värsta fall blir du förlamad, berättar smittskyddsläkaren för tidningen. 

Annons

Annons

Sarah Carlsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons