News55

Här vill myndigheterna att unga ska dricka mer alkohol!

Artikelbild
En ny undersökning visar hur svenskarna förhöll sig till alkohol i sommar. Arkivbild TT
News55
News55
Uppdaterad: 20 aug. 2022Publicerad: 20 aug. 2022

Skattemyndigheten tycker att landets unga är för nyktra, och lanserar nu en kampanj för att få unga att dricka mer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Staten får inte längre in lika mycket i skatteintäkter på alkohol för den unga generationen dricker mindre än föräldrarna. Därför har skattemyndigheten gått ut med en tävling där man ber 20-39-åringar om hjälp att hitta på idéer som ska få fart på försäljningen, skriver BBC News.

“Sake Viva!” kallas den nationella kampanjen som ska vända trenden och få Japans unga att konsumera mer alkohol. Samtidigt ska den få fart på landets produktion av det berömda risvinet, samt även konsumtionen och produktionen av whisky, öl och vin.

Reaktionerna i Japan har hittills varit blandade. Många tycker att det är fel att främja en ohälsosam vana Andra har kommit med fantasifulla reklam-förslag som att med hjälp av artificiell intelligens, AI, använda kända skådisar som virtuella bartenders på digitala klubbar.

Tävlingen pågår till slutet av september. Därefter granskas förslagen av experter innan de bästa presenteras i november.

Alkoholkonsumtionen i Japan har sjunkit från 100 liter per person 1995 till 75 liter per person 2020. Följaktligen har skatteinkomsterna sjunkit från 5 procent 1980 till 1,7 procent 2020.

Minskad alkoholkonsumtion är inte Japans enda problem. Landet har världens största andel äldre. Hela 29 procent, alltså nära en tredjedel, av befolkningen är 65 år eller äldre. Vilka ska ta hand om dem och vilka ska jobba?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS