A-
A+

Harald Norbelie har avlidit

Harald Norbelie. Foto: Jurek Holzer / SvD / TT
HälsaNews55

Den svårt cancersjuka radioprofilen avled på söndagen, 70 år gammal.

Gabriella Lahti

Annons

Annons

Harald Norbelie kritiserade strax innan sin död den inställning Sverige i nuläget har till dödshjälp. I en debattartikel som publicerades i Dagens Nyheter beskrev han sin vardag som ”en blandning av morfinmedicin, hemtjänst, förlamning och nedsatt syn”.

”Det som ska utredas är förstås frivillig dödshjälp. Jag vill inte på något sätt påstå att frågan är enkel. Särskilt för läkare som ska bota och rädda liv. Men är det bättre att stå bredvid en människa som lider av smärta och ångest i en obotlig sjukdom, som inom kort ofrånkomligt kommer att leda till döden och som har uttryckt sin bestämda önskan att slippa allt detta, än att tillmötesgå denna sista vilja. Är det mer barmhärtigt? Jag har svårt att se det.”, skrev han.

Bara någon månad efter det omtalade debattinlägget gick han bort, 70 år gammal.

      LÄS MER: Cancersjuk radioprofil kritiserar Sveriges inställning till dödshjälp

News55:s Artur Ringart gjorde en intervju med Harald Norbelie i samband med debattartikeln. Bland annat uttryckte Harald Norbelie en rädsla för smärta och en vilja att själv få bestämma över sitt öde.

      LÄS MER: Min vän Harald Norbelie

– Människans fria val är viktigt. Vi ska ha rätt att bestämma över vårt öde när den stunden kommer. Och om smärtan är svår och man har uttryckt sin vilja om hur man vill avsluta sitt liv, så ska det också respekteras. Jag är rädd för smärtan.

Harald Norbelie led av prostatacancer och blev 70 år gammal.

Gabriella Lahti
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.