Hemtjänstanställd bedrog vårdtagare på stor summa pengar

VÄSTERÅS 20130423
Brott, lag och straff, Inrikes, Människor, Mänskligt, Privatekonomi, Samhälle, Sjukvård, Vård och omsorgNews55

En äldre vårdtagare blev bestulen på omkring 45 000 kronor av en 25-årig hemtjänstanställd. Historien uppdagades när vårdtagarens son skulle hjälpa sin mamma att ta ut pengar, det skriver Blekinge Läns Tidning.

Linnéa Wallin

Annons

Annons

En 25-årig kvinna arbetandes för hemtjänsten tog ut pengar och handlade med den äldre vårdtagarens kort. Drygt 45 000 kronor ska ha försvunnit från den äldre kvinnans konto, det skriver Blekinge Läns Tidning.

Det inträffade uppdagades när den äldre kvinnans son skulle hjälpa henne att ta ut pengar. På skärmen det upp felmeddelande. Han kontaktade då banken för att få ett kontoutdrag. Enligt utdraget hade omkring 45 000 kronor tagits ut i omgångar från vårdtagarens konto.

Rätt snart riktades misstankar mot den 25-åriga hemtjänstanställda, något som visade sig vara rätt.

Enligt polisutredningen hade den anställda tagit ut pengar vid 15 olika tillfällen och handlat på ett flertal olika butiker i Växjö och Karlskrona. Bland bevisen fanns bland annat kontoutdrag, kvitton och filmer från butikers övervakningskameror.

      LÄS MER: Kommun varnar äldre för bedragare

Fler personer inblandade

25-åringen åtalades för bedrägeri och grov stöld då hon stulit kvinnans plånbok för att komma åt kortet. Tingsrätten friar dock kvinnan från åtalet om stöld och dömer henne enbart för bedrägeri. Detta på grund av att kvinnan påstår att hon hittat plånboken utanför vårdtagarens bostad, något som rätten inte kan motbevisa. Kvinnan har erkänt bedrägerierna och även berättat att det varit fler personer inblandade i bedrägerierna.

Kvinnan döms till villkorlig dom med samhällstjänst på 50 timmar. Kvinnan ska även betala ett skadestånd på 42 000 kronor.

En 25-årig man döms i samband med det inträffade för häleri. Mannen ska ha handlat för ett presentkort som inhandlats med den äldre kvinnans kort.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

 

Linnéa Wallin
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons