Hittade avföring på dements tandborste

STOCKHOLM 2016-10-27
Inrikes, Människor, Mänskligt, Samhälle, Sjukvård, Vård och omsorgNews55

En granskning visar att Västerås har den sämsta bemanningen i äldreomsorgen i landet. Något de anhöriga till en man på äldreboendet Pilfinksgården fått uppleva genom att de bland annat hittat en tandborste med avföring på i mannens rum.

Linnéa Wallin

Annons

Annons

Enligt en granskning som tidningen Kommunalarbetaren har gjort är Västerås den kommun som har sämst äldreomsorg i Sverige. I Västerås går det en personal på fem äldre, det rapporterar P4 Västmanland.

IVO (Inspektionen för vård och omsorg) har kritiserat äldreboendet Pilfinksgården för bland annat låg bemanning och stängda dörrar. Nu kommer det ytterligare kritik.

      LÄS MER: Fick veta att familjemedlem var död – via försäkringsbrev

”Han kissar i lådor och i garderoben”

Anhöriga till en man med Alzheimers på boendet är kritiska till bristen på omvårdnad.

­– Man känner att det slår emot en när man kommer. Pappa har ju inte hittat toaletten, han kissar i lådor och sist så hade han kissat i garderoben där vi ställt en kartong.

Illa skött hygien och låg bemanning är sådant som gjort att de anhöriga vänt sig till IVO. En anhörig säger att de hittat en tandborste med avföring på, något de inte anser vara acceptabelt.

      LÄS MER: Gick med bruten höft i nästam en månad

Vill inte bli intervjuad

Enhetschefen på boendet vill inte låta sig intervjuas av P4 Västmanland.

Lotta Tronét, verksamhetschef Västerås stad Vård och omsorg, säger att man inte uttalar sig i enskilda ärenden och äldrenämndens ordförande, Solveig Nilsson (S), vill inte heller kommentera det enskilda ärendet.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Linnéa Wallin
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons