Höga självmordstal bland äldre tas inte på allvar

Hälsa, Inrikes, Människor, Mänskligt, Psykisk ohälsa, Samhälle, Vård och omsorgNews55

Drygt 20 procent av Sveriges äldre lider av psykisk ohälsa, enligt dyster statistik från Socialstyrelsen. Men trots att äldre är överrepresenterade inom självmordsstatistiken är den växande problematiken något man oftast talar tyst om, det rapporterar Sisuradio.

Siri Hill

Annons

Annons

Av de totalt 1134 personer i Sverige som tog sitt liv under 2016 var 300 av dem 65 år eller äldre. Och även om åldersgruppen 65+ är skrämmande vanligt förekommande i statistiken om självmord och psykisk ohälsa ägnas äldre inte mycket uppmärksamhet i debatten om självmordsprevention, det rapporterar Sisuradio.

      LÄS MER: Ensamhet vanlig orsak till äldres självmord

Skiljer sig från mängden 

Enligt Socialstyrelsen lider hela 87 procent av de äldre som begår självmord av en pågående depression. Äldres självmordsförsök leder även oftare till att personen dör. Ett av fyra självmordsförsök bland äldre leder till att personen ifråga avlider, rapporterar Sisuradio.

– En äldre kropp klarar inte nödvändigtvis av till exempel en förgiftning eller en blodförlust, men många äldre som överlever sitt självmordsförsök uttrycker efteråt att det verkligen var meningen att dö, säger Margda Waern, professor i psykiatri vid Göteborgs universitet, till Sisuradio.

      LÄS MER: Telefonlinjen för alla ensamma äldre

Vård av depression avgörande

Samtidigt finns det ett flertal åtgärder som bör sättas in i syfte att komma till bukt med de höga självmordstalen bland äldre. Vård mot depression är en avgörande del i det hela, menar Margda Waern.

– De flesta äldre som begår självmord lider av en pågående depression och depression är en behandlingsbar sjukdom, avslutar hon.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons