A-
A+

Hur blir det med utlovad höjning av pension nästa år? – Pensionsekonomen svarar på nya frågor

STOCKHOLM 20180126 Pensionär med plånbok och sedlar Foto: Henrik Montgomery / TT / kod 10060
Pension, PrivatekonomiNews55

Varje vecka svarar pensionsekonom Mattias Munter på era frågor om sparande och pensioner. Vill du ställa en fråga till Mattias skickar du den till [email protected]

Rikard Jansson

Annons

Annons

Hej! Hur blir det med den utlovade höjningen av pensionen år 2021?
Hur stor blir höjningen? Mvh Eva
— Jag antar att du menar det särskilda inkomstpensionstillägget. Det är inte klubbat ännu så helt säker på att det blir verklighet kan vi inte vara, men enligt förslaget ska det börja betalas ut från september 2021. Tillägget ska tas från statsbudgeten och riktas till dem med en allmän inkomstgrundad ålderspension mellan 9 000 – 17 000 kronor per månad och kan uppgå till maximalt 600 kr per månad före skatt. Det kommer alltså att vara individuellt hur stor höjningen i så fall blir.

Hej, I tidigare spalt svarar du kategoriskt att pensionen alltid kan förbättras med arbete. Jag är 74 år och tar sedan 4 år ut allmän pension och tjänstepension, men tar också ut en mindre lön från den firma som jag har gemensamt med min man, som också betalar in pensionsavgift för mig.

När jag kollar på minpension.se ändras inte den pension jag kan få om jag tjänar några pengar över huvud taget. Dvs ökade intäkter i form av lön visar inte att jag får mer pension.

Jag undrar därför om det finns ett tak för den allmänna pensionen som innebär att ökade intäkter INTE ger mer pension och om det är bättre att låta mina inkomster vara kvar i företaget tills det läggs ner. Hälsningar Karita

— Det finns en nedre och en övre gräns för intjäning till allmän pension men arbetsinkomster på mellan 20 000 och knappt 540 000 för helåret 2020 räknas. Jag kan inte svara på varför prognosen inte ändras på minPension.se, men du bör se en effekt i samband med den årliga omräkningen av din pensionsutbetalning. — — Precis hur du ska planera för din inkomst är en lite mer komplicerad fråga som måste grundas i hur mycket du behöver men också hur ekonomin i er firma ser ut och eventuellt utdelningsutrymme om det är frågan om ett aktiebolag. Jag skulle inte se löneuttaget främst som ett sätt att få mer allmän pension. Kom ihåg att den allmänna pensionen inte har något efterlevandeskydd utan upphör vid dödsfall.

Hej!

Är det till och med 65 år, eller fram till 65, som man arbetar innan man går i pension?
Yasmine
— Vad gäller den allmänna pensionen finns egentligen inte någon formell pensionering som sker på 65-årsdagen. Istället ansöker man om pension och det finns främst regler för när det tidigast kan göras. För att få rätt till garantipension och eventuellt bostadstillägg krävs dock att man fyllt 65 år.
I tjänstepensionsavtalen är det fortfarande vanligt med pensionsålder 65 och då är det födelsedagen som man utgår ifrån.

Hej,
Jag har lite undringar om principerna för hur sparande och pension skall delas vid en skilsmässa. Vad gäller? Skall allt delas om man inte har äktenskapsförord? Tack på förhand från Stockholm
— Allt eget sparande och privat pensionssparande som inte gjorts till enskild egendom genom exempelvis äktenskapsförord är giftorättsgods och ingår i bodelningen vid skilsmässa. Allmän pension ingår aldrig och tjänstepensioner räknas som regel heller inte som giftorättsgods. Det finns vissa undantag vad gäller tjänstepensioner men i de allra flesta fall ingår den inte i bodelning.

Skicka dina frågor om privatekonomi och pension till [email protected].

Annons

Annons

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!