A-
A+

Hela denna artikel är en annons

Hur inflationsskyddar jag pensionssparandet - Pensionsekonomen svarar

Ekonomi, Native Article, PensionNews55

Varannan vecka svarar pensionsekonom Mattias Munter på era frågor om sparande och pensioner. Vill du ställa en fråga till Mattias skickar du den till [email protected].

News55

Annons

Hej Mattias Munter!

Jag har haft nollränta länge på kontot, och allt blir bara dyrare. Vad är ditt bästa sätt för att inflationsskydda det egna pensionssparandet? Bosse

Kontosparande ska man aldrig räkna med som något som kan skydda mot inflation. Däremot är det viktigt att ha en buffert för oförutsedda händelser på ett bankkonto. Pensionssparande inflationsskyddas genom att de investeras till en lämplig risknivå i aktier, obligationer, fastigheter och så vidare. Det kan enklast ske genom fonder eller traditionell förvaltning. Det du behöver göra är att hitta rätt risknivå för dig utifrån din ekonomiska situation. 

Hej och tack för intressant och lärorik läsning.

Hur ser du på att pensionsspara i alternativ till aktier och fonder? Tex konst, antikviteter osv. /Trogen läsare

Alternativa investeringar kan vara ett bra sätt att sprida riskerna i sitt pensionssparande och ändå få bra avkastning. För oss på Skandia handlar det oftast om fastigheter, onoterade bolag, infrastruktur och krediter som komplement till aktier och obligationer. Vi ser att det är en viktig del av ett långsiktigt pensionssparande, att inte göra sig helt beroende av börsen för avkastningen. Dessa alternativ är ofta svåra att komma åt som enskild pensionssparare men visst kan konst, antikviteter, skog, veteranbilar och annat visa sig vara fantastiska investeringar samtidigt som man har glädje av dem på andra sätt. Utmaningen är dock när man ska omvandla dessa till pensionsutbetalningar. Du ska verkligen vara beredd att sälja den där tavlan eller veteranbilen om syftet var att du skulle leva på värdet av den som pensionär. Och jag kan tänka mig att risken är stor att man blir mer känslomässigt engagerad i den här typen av tillgångar än i traditionellt pensionssparande. 

Hej Mattias,

Mina två barn vill ha förskott på arvet för att köpa lägenhet. Jag är 72 och skulle kunna använda mitt eget sparande för att betala insatsen. Har inga resplaner men vill gärna ha en buffert. Vad är ditt råd? Ellena

En rejäl buffert för både planerade och oförutsedda händelser rekommenderar jag alltid att du har. Du ska i första hand verkligen leva livet som pensionär med hjälp av alla dina tillgångar, men det kan förstås samtidigt inkludera barnen på något sätt. Jag vill inte ge något direkt råd om vad som är bäst för just dig i din situation. Men så länge man inte äventyrar sin egen ekonomiska situation tycker jag att det finns klara fördelar att hjälpa sina barn med en varm hand så att säga. 

Hej,
Jag tänkte ställa en fråga om pension om det är möjligt att få ett tips.
Arbetar nu på övertid. Är 66 år men ska jobba två år till 100 %. Har privat tjänstepension. Jag funderar på om jag ska ta ut den allmänna pensionen nu, men det blir säkert 50-60 % skatt. Eller ska jag låta den vara och växa två år till? Tänkte om jag kunde sätta in pengarna på en två-årig fond istället om jag tar ut den nu. Frågan är vad som är bäst? Mvh Hans H

Grundrådet till den som jobbar heltid är att inte börja ta ut någon pension alls. Det är sällan en bra idé. Sen finns förstås undantag och det kan handla om att pensionsprognosen är så bra att marginalskatten ändå inte kommer undvikas. Eller att man tack vare sin totala ekonomiska situation inte är beroende av den allmänna pensionen för sin försörjning och istället vill ta ut pengarna och spara dem på något sätt till nästa generation. Den allmänna pensionen kan nämligen inte betalas ut till någon annan än dig själv. Men för de allra flesta är det bäst att låta pensionspengarna vänta till dess att du slutar jobba.  

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.