Hur lång tid tar det att vänja sig vid nya glasögon? - News55:s husoptiker svarar på vanliga frågor

Medicin och hälsaNews55

News55:s egna husoptiker Lars Wulfing, som till vardags arbetar på Synsam, har nu börjat att svara på läsarfrågor.

Rikard Jansson

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Kollade synen hos optiker i början på året. Fick veta att jag har lite grå starr men att mina glasögon, som jag haft i fem år, är okej och inte behöver bytas. Men jag ser absolut sämre. Måste numera använda förstoringsglas för att läsa finstilt text på till exempel förpackningar, senast på fröpåsar. Finns det inget att göra mot detta irriterande synproblem? Är 71 år och frisk för övrigt.
Hälsningar Kerstin P

Hej Kerstin och tack för din fråga!
När man har begynnande grå starr (grumling av ögats lins) så är det inte möjligt att uppnå en bra synskärpa då ljuset, pga grumlingen inte längre fokuseras där det ska. Grumlingen kan i faser gå snabbt varför jag råder dig att gå tillbaka till optikern och säga att det blivit sämre samt be om en remiss för konsultation av ögonläkare för ställningstagande till operation. Operation av grå starr är ett av de vanligaste ingreppen som utförs i vården idag. Operationen går till så att man sönderdelar och suger ut ögats grumlade lins och ersätter den med en konstgjord lins. Ingreppet sker oftast i lokalbedövning och tar ca 15-20 minuter. Om du absolut inte vill bli opererad kan ett par extra starka läsglasögon i kombination med en stark ljuskälla tillfälligt hjälpa.

Hur långt tid tar det att vänja sig vid nya glasögon?
Jag har nyligen fått nya progressiva glasögon som inte fungerar trots att optikern gjort ny undersökning och ändrat på styrkan. Jämfört med mina gamla glasögon har styrkan på långt håll ökat markant (långsynthet).
Nu ser jag mycket sämre med de nya på längre håll. Kunde inte ha dem vid bilkörning eftersom jag inte såg skyltarna förrän på 4-5 meters håll. Efter 2 veckors kontinuerlig användning (med undantag för bilkörningen) vande sig ögonen lite och jag såg bättre på långt håll dock fortfarande sämre än mina gamla glasögon eller inga glasögon alls. Uppriktigt sagt ser jag inte så bra på halvnära håll heller tex då jag ska läsa texten på tv. Jag har dessutom problem med att det känns som ögonen inte kan synkronisera sig och jag känner mig hela tiden lite yr. Finns det några utsikter att glasögonen ska fungera om jag fortsätter? Har aldrig haft problem med detta tidigare trots över 15 år med progressiva glas.
Tack på förhand
Sirka

Hej Sirka och tack för din fråga!
Det är alltid en viss invänjning när man fått nya glasögon men om du provat dagligen i 2 veckor låter det som att du i detta fall stegvis behöver vänja dig vid de starkare glasen. Det betyder att du behöver gå tillbaka till din optiker igen för att minska skillnaden mellan dina gamla och nya glasstyrkor för att sedan troligen landa på de du har fått.

Är 65 år o har progressiva läsglasögon. Då jag läser en bok i sängen halvliggande har jag vanliga läsglas 2,5. Starkare blir fel. Efter 4-5 sidor blir texten suddig o kan inte läsa mer.
Hur göra för att kunna läsa länge?
Med vänlig hälsning,

Annons

Annons

Ann

Hej Ann och tack för din fråga!
Många använder vanliga standardglasögon för tillfälligt bruk och för vissa fungerar det även längre perioder. Färdiga standardglasögon med en fast styrka är ju inte utprovade för dina ögon, det vill säga att de inte är individuellt anpassade vare sig styrkemässigt eller att optiska centrum passar för det individuella avståndet. Detta gör att man kan klara av att se under en kortare period men sedan orkar inte hjärnan kompensera för den felaktiga bildinformationen standardglasögonen ger. Jag är övertygad om att du skulle slippa dina besvär om du beställer ett par individuellt anpassade läsglasögon som är inställda för just det avstånd som du önskar läsa på. Kostnadsmässigt behöver de ej vara speciellt dyra och har du en inte alltför gammal båge du trivs med kan du få nya glas insatta i dem.

Jag undrar om man använder hög dos astmamedicin i sprayform kan man då utveckla grå starr snabbare?
Hälsningar Annette

Hej Annette och tack för din fråga!
Astmamediciner i sprayform ger sällan biverkningar annat än eventuellt i de slemhinnor som behandlas. Oftast är det ”kortisonbaserade” preparat som ger ökad risk för grå starr och då särskilt långvarig behandling i tablettform och eller ögondroppar. Så risken att utveckla grå starr snabbare så länge det är inhalationsspray är mycket liten.

Hej. Jag skulle operera vänster öga för grå starr. Det blev nu tyvärr uppskjutet. Hur länge kan jag vänta? Kan allt förvärras över sommaren?
Jag använder ögondroppar nu, men synen försämras för varje vecka som går.
Jag är 73 år och tillhör riskgrupp för Corona.
Mvh Eva

Hej Eva och tack för din fråga!
Att skjuta upp en gråstarrsoperation är oftast inte ett problem för att utföra operationen några månader senare förutsatt att inte andra underliggande ögonsjukdomar finns. I så fall hade du troligen informerats om detta och eventuellt fått extra behandling under mellantiden. Känner du oro eller märker en större förändring så ta kontakt med din ögonklinik för att få en konsultation av en ögonläkare.

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons