A-
A+

Hur påverkas ögonen av mycket skärmtittande? - husoptikern svarar på nya läsarfrågor

Senaste NyttNews55

Varje vecka svarar vår husoptiker Lars Wulfing på era frågor. Vill du ställa en fråga till Lars skickar du den till [email protected]

Rikard Jansson

Annons

Annons

Annons

Annons

Jag har fått grå starr på bägge ögonen. Tyvärr är operation uppskjuten pga corona. Jag har nu svårt att köra bil och ögonen är mycket torra. Finns det någon möjlighet att få tillfälliga glasögon i väntan på operation?
– Hej och tack för din fråga! Grå starr betyder att det finns grumlingar i ögats lins och då kan man inte med förändrad optik förbättra synskärpan nämnvärt. Det betyder att du får avvakta operationen innan synen kan förbättras. För torra ögon finns en mängd produkter i droppform och de säljs i våra butiker samt på apotek.

Hej Lars! Mina barnbarn stirrar i timtals på sina telefoner varje dag. Är detta verkligen bra för ögonen? Surtant
– Hej ”Surtant” jag skulle nog döpa om dig till ”Kloktant” då effekten av att titta på nära håll under lång tid kan påverka ögonen och framkalla närsynthet. När man tittar på nära håll så spänns ögats ”Linsmuskel” för att ställa om skärpan för nära håll. När man tittar på långt håll är muskeln avslappad = i vila. Tittar man länge på nära håll kan man lätt få kramp i muskeln och även få huvudvärk. Dessutom är det ett blått ljust som strålar ut från både telefoner, paddor, datorer och TV skärmar – det blå ljuset är inte heller bra att exponeras för under lång tid. Det man kan göra är att sträva efter att ha ett så långt avstånd till skärmen som möjligt
– Tittar man på film så se till att i första hand se den på TV = 3-5 meters avstånd vilket gör att linsmuskeln är avslappad och att det blå ljuset i princip inte påverkar ögonen.
– Sitter man vi datorn ska skärmen gärna vara så långt från ögonen som möjligt ca 50-80 cm – Man bör också ta paus och titta på långt håll med jämna mellanrum och man kan med fördel använda glasögon med blåljusfilter
Paddor och telefoner bör man inte sitta timvis med då det påverkar ögonen enligt ovan
Här är en länk där du kan läsa mer om Ögonhälsa och även en del undersökningar gällande skärmanvändande hos barn.

Hej och tack för en bra frågespalt. Är ”billiga” läsglasögon som man kan köpa på ICA och bensinmackar sämre än de som finns hos en optiker? Kan de t o m vara skadliga? Mvh Anki
– Hej Anki och tack för din fråga! Ser man bra på långt håll och kommer upp i 45-50 års åldern så stelnar ögats lins och man får problem att se tydligt på nära håll. Detta kan avhjälpas med progressiva glasögon som man använder hela tiden och ser både på långt och nära håll. Man kan också använda läsglasögon eller kontaktlinser för att avhjälpa detta. Färdigglasögon från ”ICA och bensimackar” är gjorda med en standardstyrka och ett avstånd mellan optiska centrat på glasögonen som passar någorlunda – Dessa brukar vara bra att ha om man tillfälligt ska se något på nära håll och de är inte skadliga – Däremot kan man bli ganska trött i ögonen och framkalla huvudvärk om man använder dem under längre tid, detta är individuellt men jag kan garantera att skärpan på ett par individuellt anpassade läsglasögon är mycket bättre samt att de inte tröttar ut ögon och hjärna.

Hej optikern. Kan färgblindhet botas med operation eller hjälpas med glasögon. Tacksam för svar. Vh O Jansson
– Hej, O Jansson och tack för din fråga! Total färgblindhet är otroligt ovanligt men däremot finns defekt färgseende – dvs att man ser nyanser sämre och kanske inte hittar lingon eller andra röda bär bland grönskan.
Detta drabbar ca 1% av kvinnor och ca 10% av männen. Det finns en del produkter framtagna med olika typer av filter där man försöker öka möjligheten att se färger bättre, dock är de inte så effektiva och mycket individuellt om man tycker att det hjälper.

Annons

Annons

Någon operation för detta finns för närvarande inte.

Hej News55 och Lars! Jag har blivit väldigt känslig för starkt ljus senaste tiden. Är 73 år. Vad ska jag tänka på om jag köper solglasögon? /Maria
– Hej Maria och tack för din fråga! När man är ljuskänslig är det viktigt att solglasögonen man köper sitter bra och täcker även från sidorna, detta för att inte ströljus ska komma in från sidan, denna funktion hittar man ofta hos sportglasögon.
– Det finns en mängd olika färger men mörka bruna glas ger lite bättre kontraster än grå, de som dessutom har en spegel på ytan ger ytterligare ca 5% mörkhet.

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?