Jakob Forssmed (KD): "Vi måste behandla våra äldre med värdighet"

Kristdemokraternas Jakob Forssmed talar på Spånga IP under politikerveckan på Järvafältet.
Arbetsmarknad, Inrikes, Människor, Pension, Politik, PrivatekonomiNews55

Under torsdagen var det dags för riksdagsledamoten Jakob Forssmed (KD) att frågas ut News55:s Heta stolen på Äldreforum under Almedalsveckan.

Siri Hill

Annons

Annons

Kristdemokraten och en av de sittande politikerna i Pensionsgruppen, Jakob Forssmed, värnar om de äldre, och framför allt de som befinner sig i en ekonomiskt utsatt situation. Under utfrågningen i Heta stolen, ett stående inslag på Äldreforum, lyfte Forssmed fler viktiga samhällsfrågor som berör Sveriges seniorer.

      LÄS MER: Solveig Zander (C): ”Äldrefrågorna får inte bara handla om pengar”

”Enorm brist på äldre i beslutsfattande positioner”

Bland annat resonerade han över konsekvenserna av bristen på äldre i beslutsfattande positioner.

– Det är enorm brist på äldre och det är något som vi inom Kristdemokraterna prioriterar att ändra på när arbetet med listorna sätter igång. Samtidigt är det svårt när man är ett litet parti. Men ju mer vi växer, ju mer kommer detta bli något vi ska ta tag i, sade Jakob Forssmed under utfrågningen.

Även om Jakob Forssmed vill se fler äldre på valbar plats inför det kommande valet tror han att det kan komma att dröja länge innan vi i Sverige har en partiledare som är över 65.

– Jag tror att det är mindre sannolikt. Om man jämför med USA där de två kandiderande till presidentposten båda är uppåt 70 år har vi i Sverige flera mer definitiva åldersgränser. Den typen av åldersfokus finns inte USA. Istället finns ett allmänt tänk om att alla ska få vara med.

      LÄS MER: Mats Persson (L): ”Höj pensionen för de som har det tuffast ekonomiskt”

Men att kvotera in äldre i till exempel riksdagen är enligt Forssmed ingen bra idé.

– Vi har aktiv målsättning som nomineringskommittén ska jobba med, men kvotering av äldre är nog ingen bra idé. Dels för att man då också behöva kvotera in andra grupper och dels blir man vald bara för att man tillhör en viss grupp. Det är inte bra.

– Jag tror att det människor uppskattar hos en partiledare är lång erfarenhet snarare än ålder, sade Jakob Forssmed.

Något annat som lyftes under utfrågningen är pensionärers ekonomi, och särskilt de äldre som har det tuffast ekonomiskt. Jakob Forssmed var en av de politiker som antog SPF Seniorerna utmaning om att under en vecka leva på en genomsnittlig pensionärs inkomst. Och det var ingen lek för Jakob Forssmed.

Deltog i SPF Seniorernas utmaning

– Jag levde på en garantipension i en vecka och det var jättejobbigt. Jag hade inte förväntat mig det. Det värsta var att jag inte fick äta ordentligt. Det var svårt. Jag tror att detta gör att man prioriterar bort saker för att man inte har råd. Gemenskap till exempel. Man undviker att gå ut och ta en kaffe men sin vän och så vidare. Detta är ett stort problem eftersom det leder till ensamhet och isolering.

Enligt Jakob Forssmed måste fler åtgärder sättas in för att göra situationen för äldre i Sverige bättre.

– Alla som har BTP ska få 500 kronor mer i månaden om man är ensamstående och 300 kronor mer om man är sammanboende. Skatten för pensionärer ska sänkas. Taket för bostadstillägget måste också höjas. Detta kanske innebär att vi kommer behöva prioritera bort annat men vi kommer att kämpa för de här frågorna, sade Jakob Forssmed.

Slutligen handlar det om något så stort som att en attitydförändring måste till, menar Jakob Forssmed.

– Vi måste behandla alla våra äldre med värdighet och respekt.

Följ med i vad som händer under Almedalsveckan på Äldreforum.se

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons