News55

Jan Scherman: Corona innebär rejäl dramatik för pensionen

Artikelbild
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 30 sep. 2020Publicerad: 30 sep. 2020

"Att sitta i karantän i sju månader och sedan kanske få jobba två år längre för att kompensera för lägre pension": Det är rejäl dramatik, säger Jan Scherman i diskussion om pensionerna med Skandias pensionsekonom Mattias Munter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Skandia tog nyligen fram en rapport som visade effekterna på pensionen beroende på hur utdragen coronapandemin blir och han bekräftar att pensionen sjunker.

— Tidigare kunde man räkna med 70 procent av sin lön i pension men det sjunker ner mot 65-63 procent, så det är ganska ordentliga, säger han och fortsätter:

— V ad kan man göra då? Sparande är en väg och ett annat alternativ är att ett längre yrkesliv. Det handlar om 1-2 år extra arbetsår eller 1500-3000 kronor extra sparande per månad för att kompensera.

— Ja, allt pekar på att det här (pandemin reds.anm) kommer att ta tid. Det är inte omöjligt att det kommer att bli en sommar till, så det handlar om att jobba minst två år till. Det är rejäl dramatik.

Både Jan Scherman och Mattias Munter går in på värdet med att jobba längre om man orkar och den frustration som många känner över att det blir svårare vara anställningsbar högt upp i åldrarna.

— Det behövs putsas rejält på attityden (hos arbetsgivarna reds.anm). Jag duger fast jag är 65-67 år och har en livserfarenhet som man inte kan studera sig till. Det måste börja räknas, säger Jan Scherman.

När det kommer till sparande så har den som är yngre större möjligheter att kompensera genom sparande än den som är närmare pensionen, framhåller Mattias Munter.

Frågan är dock vems ansvar det är att börja spara.

ANNONS

— Jag vill lägga ansvar på oss äldre, vi måste börjar berätta vad det betyder för oss. Det kan vara trist med negativa exempel men då får man berätta även dem. Jag tror inte på komitteer och påbud uppifrån, säger Jan Scherman.

Som 70+ betonar han också vikten av att förbereda sig kring jobb efter pensionen om man själv ser det som rimligt.

— Tänk på att du inte slutar “bara så” utan att du redan nu ska fundera kring att få extrauppdrag, prata med arbetsgivaren om att bygga ett konsultuppdrag. Det har inte bara med ekonomin att göra utan även välbefinnandet.

Mattias Munter har förståelse för att det kan vara krångligt att lägga pensionspusslet men tipsar om att göra femårsplaner.

— Man behöver inte lägga hela pusslet direkt. Börja med de första fem åren.

Jan Scherman berättar om det värdefulla i att ta hjälp av en pensionsrådgivare.
— Jag hade aldrig rett ut situationen om jag inte suttit mig ner med pensionsrådgivaren. Det handlar om att minimera riskerna i portföljen i god tid. Man behöver en neutral part som man kan prata med om pension.

Se på debatten i efterhand:

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS