A-
A+

Jan Scherman: Därför är riksdagen Sveriges skamfläck

Åldersdiskriminering, PolitikNews55

Vilken underbar sommar! Det känns som om vi äntligen fått uppleva genombrott, som kan få betydelse framåt. Nej, jag tänker inte på vädret och den klimatrelaterade och tropiska värmen.

Jan Scherman

Annons

Annons

Vi har i sommar fått se hur ålderssegregerade områden som musik– och modebranscherna sprängts i bitar. Det är förstås mycket kvar. Och framförallt en sektor, som egentligen borde varit först med att bryta fördomar mot äldre. Jag tänker på politiken där vi äldre tycks vara både portförbjudna och föraktade.

Som sagt, en fantastisk sommar, som började redan i slutet av maj då värmen vällde in. Själv åkte jag till London och såg ABBA–premiären med avatarshowen ”ABBA voyage”.  Det var häftigt. Eller som mina barnbarn brukar säga – coolt.  Vid första påseende så tror nog de flesta att det var den bländande ljusshowen, det tekniska underverket med att se de fyra superstjärnorna i sina unga alteregon som var det häftigaste. Eller den långa raden av hits.

Men när alla i publiken, även de kungliga gästerna, dansat färdigt och var på väg ut för lite förtäring i form av varmkorv med bröd så hände något. Plötsligt vandrade Björn, Agnetha, Anni–Frid och Benny in på scenen och jublet visste inga gränser. De fyras snittålder 75 år. En lite rund om magen, någon med lite stel gång, en annan aningen mager och en fjärde inte lika rak i ryggen som förr. Men låt oss bortse från det där fysiska, som ju är ofrånkomligt hur mycket vi än gymmar och äter vitamintabletter. Alla fyra hade ju jobbat dag och natt i flera år med att få ihop showen. Alla fyra lever och verkar fortfarande i en lång rad olika sammanhang. Själv hade jag senast ett samarbete med Björn Ulvaeus som engagerat sig i arbetet med att hjälpa det krigshärjade Ukraina. Denne Björn Ulvaeus har tagit hand om hel familj från Ukraina och upplåtit en lägenhet i sin uppväxtstad Västervik. Samme ABBA-Björn stod på scenen i Avicii Arena då insamlingsaktionen ”Hela Sverige skramlar för Ukraina” gick av stapeln i försommarmånaden maj. Han höll ett flammande inledningstal på en hel kvart i direktsänd tv för Ukraina och för demokratin.

Sommaren fortsatte. Det blev bara varmare och varmare. Det blev den sista dagen i juli. En söndag och mer än 50 000 på Friends Arena. Där stod Rolling Stones frontman, förlåt – där hoppade Mick Jagger fram med micken i hand i ett tempo som slår världsrekord. Han firade bandets 60 år och har själv hunnit bli 79. Vem bryr sig om ålder? Inte fansen i alla fall. Och en hel värld står beundrande och hyllar Mick Jaggers årsrikedom. En hel värld vill se mer, mycket mer. De är många som har hållit ut länge, i Sverige och världen. Jag tänker på Tina Turner, Bette Middler och Sven–Erik Magnusson i Sven–Ingvars, som sjöng ända till slutet. Då var han 74 år.

Musikbranschen lever på mångfald i åldrar. Dansbandet Lasse Stefanz har varit på turné sedan 1967. De körde den här sommaren också. Dirigenten Herbert Blomstedt, 95 dirigerar Stockholms filharmonikerna på eftersommaren.

Jane Fonda visar att allt är möjligt

Sommaren verkar inte vara kort. Och det mesta regnade inte bort. Tomas Ledin har också passerat 70.  När jag var uppe från sommarhuset och vände i Stockholm såg jag Jane Fonda på megastora affischer i T-banan. En reklamkampanj för H&M med anglicismen ”Move”. Hittade ett klipp på Youtube där Fonda dansar fram i en drive för kläder man kan röra sig i. Jane Fonda är 84. Modeindustrin har fått kritik och med rätta. Men det var tidigare. Nu finns modeller i alla storlekar och åldrar. Jane Fonda sprider inte bara glädje, utan bevisar att allt är möjligt. Fler modeföretag springer i ilfart för att öppna dörrarna för de årsrika. De som blir allt fler och som lika självklart som amen i kyrkan vill vara festklädda på lördagsfesten. Höll på att glömma modeikonen Diane von Fürstenberg, som fortfarande är i full sving med sina kreationer. 

Härlig framfart, som också inkluderar det ena privata och vinstdrivande företaget efter det andra.  Axel Johnson–gruppen var faktiskt ute redan före den härliga sommaren och berättade att nu tänker man hålla koll på siffrorna. Inte sista raden, den är det redan koll på, utan nya siffor. Det vill säga de som handlar om hur många äldre det finns i koncernens bolag och sedan sätta måltal. Alltså, hur många äldre ska det finnas.  

Hygien– och hälsobolaget Essity har också gått på offensiven genom att på eget initiativ låta undersökningsföretaget Sifo kartlägga hur vanligt det är med diskriminering på grund av ålder. Rapporten blev en larmrapport. Mer än 20% av dem som är ute i arbetslivet uppger att de blivit diskriminerade, trots att det är förbjudet enligt lag. Bara hälften av dessa hade valt att berätta för någon. Fördomarna slår både uppåt och nedåt, drabbar både yngre och äldre. Essity sprider nu undersökning för att få fart på debatten, vilket ingår i företagets mångfaldsarbete. Bra!

Det bubblar av positiva insatser lite överallt, vilket dock inte betyder överallt.

All time low i riksdagen

Ett av de segregerade reservaten verkar vara Sveriges Riksdag och Regering. Samt den pågående valrörelsen. Det är sagt många gånger nu – den sittande Riksdagen är ett representativt bottenrekord. All time low, som de säger om börsen ibland. Sex ledamöter av 349 är äldre 65 år. Nu slutar också den visaste av dem alla, Barbro Westerholm. Lika erfaren som Jane Fonda.  Jag tänker på rocklegenderna som lever. Var är de rockande partiledarna som kliver fram, påhejade av dem som styr nu? En Bengt Westerberg eller Han Som Bestämmer – HSB – Göran Persson. Var tog Göran Hägglund vägen? Kom igen Maud Olofsson! Upp och hoppa Birger Schlaug, och ta med dig Eva Goës. Hon är ju bara 75. Träffade Ingvar Carlsson i våras mitt i Stockholm. Han närmar sig 88 och är lika pigg som vanligt. Han liksom de andra skulle behövas i denna valrörelse.

Den pågående valrörelsens aktörer tillhör det mest åldershomogena som stått på en scen av typen tv-studio för att diskutera framtiden för vårt lands alla medborgare. När det gällde vaccin fick vi vara med då vi unisont klassats som ”sköra”. Jag tillhör dessa 1,6 miljoner 70 plus som prioriterats i vaccineringsköerna. Men när vi ska välja vilka som ska styra vårt land centralt, regionalt och lokalt då är vi reducerade till röstboskap. En ljusglimt är att Claes Elfsberg och Marianne Rundström ska leda tv–debatter med äldre som fokus. Den nya satsningen kommer ingå i ”Go’ kväll”. Det blir ett kortare inslag per politiskt parti. Men hittar inte så mycket mer. Jo, ute i landets kommuner händer det saker. Till årets kommunalval ökar antalet valbara personer som är 70 eller äldre. En av de äldsta heter Uno Sköld från Vallentuna. Han är 96. Börjar bli lite som i USA i de svenska kommunerna. Såg förresten att förre utrikesministern Henry Kissinger är i full sving och diskuterar världsläget mot bakgrund av Rysslands krig i Ukraina. Han är 99 år, vilket ju är lite mer än Uno Sköld. President Biden fyller 80 år i november. Grattis i förskott!

Det var som sagt en underbar sommar där ålderssegregeringen föll i bitar inom bransch efter bransch. Riksdag och regering förblir dock en skamfläck, trots att de borde föregå med gott exempel. Visa vägen, så att säga.

Hur lång tid ska det ta innan denna fördomsfulla bastion faller?

Jan Scherman

Annons

Annons

Jan Scherman
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.