Janine Alm Ericson (MP): ”Det är inte rimligt att pensionärer betalar mer skatt än andra”

Inrikes, Medier, Pension, Politik, Privatekonomi, SamhälleNews55

Sist ut i Äldreforums tält i Almedalen var i dag miljöpartisten Janine Alm Ericson. Janine lyfte bland annat frågan om vad som krävs av det svenska pensionssystemet för att alla ska kunna leva på sina pensioner.

Linnéa Wallin

Annons

Annons

Miljöpartisten Janine Alm Ericson, ledamot i Finansutskottet, besökte i dag Äldreforums tält i Almedalen. Hon talade bland annat om pensioner, fattigdom bland äldre och skatter.

Janine Alm Ericson har varit politiskt engagerad så länge hon kan minnas och ett tydligt minne var när hon redan som sjuåring diskuterade kärnkraftfrågan med sin pappa.

– Vi hade inte samma uppfattning om man säger så, säger Janine Alm Ericson.

      LÄS MER: Lars-Arne Staxäng (M): ”Pensionsåldern måste höjas”

Förstår att skatten känns jobbig

När News55:s Artur Ringart, som är dagens moderator, går rakt på frågan om vad Janine anser om beskattningen för äldre svarar hon:

– Den är inte rimlig. När Alliansen införde jobbskatteavdrag bidrog det till högre skatter för många. Men man kan konstatera att den nuvarande regeringen minskat den klyftan, säger Janine Alm Ericson.

Janine Alm Ericson har full förståelse över att skatten känns jobbig för många och anser att alla människor måste ha en inkomst som de kan överleva på – även när man blir äldre.

Enligt henne är kunskap om pensionen viktig. Hennes tips till dagens unga är att försöka påverka sina fackförbund. Hon påpekar även vikten av att man i tid tar tag i att man exempelvis får tjänstepension från sitt jobb.

      LÄS MER: Barbro Westerholm: ”Jag är för dödshjälp”

Bostadstillägget uppe för diskussion

När det gäller bostadstillägget menar hon att det är något som är uppe för diskussion.

– Det kan vara en väg att höja bostadstillägget. Tyvärr är det svårt att ansöka om bostadstillägg och man borde kunna ta bort att de är baserade på inkomsten, säger Janine Alm Ericson.

Antalet fattigpensionärer ökar i Sverige och Janine Alm Ericson menar att mycket beror på den ojämställdhet och ojämlikhet som funnits sedan länge.

– Klyftorna har ökat och det är viktigt att vi stärker upp de fattigaste med hjälp av garantinivån och bostadstilläggen, säger Janine Alm Ericson.

      LÄS MER: Jakob Forssmed (KD): ”Vi måste behandla våra äldre med värdighet”

”Jag tror att vi måste höja pensionsåldern”

När det gäller den höjda pensionsåldern som det spekuleras mycket om just nu säger hon:

– Jag tror att vi måste höja åldern något, men man måste inse att alla inte orkar arbeta längre än till 65 heller. De tyngsta jobben försvinner med hjälp av digitaliseringen men vi måste även se till att de som har haft ett tufft arbetsliv klarar av en höjning av pensionsåldern, säger Janine Alm Ericson.

Janine Alm Ericson anser att det är för få äldre i regeringen men påpekar att Miljöpartiet är väldigt noga med kvotering.

– Det är väldigt många som inte är äldre i riksdagen, men som är engagerade i äldrefrågor ändå. Det är dock tänkt att den beslutande församlingen ska spegla befolkningen i stort, vilket den inte gör idag.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

 

 

 

 

 

Linnéa Wallin
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons