Jenny, 82, isolerad i sin lägenhet i månader - nekas plats på boende

Åldersdiskriminering, Hälsa, Hem, Inrikes, Människor, Mänskligt, Pension, Sjukvård, Vård och omsorgNews55

Förutom de korta hemtjänstbesöken har Jenny Johansson, 82, suttit isolerad i sin lägenhet i ett hus utan hiss - i fem månaders tid, det rapporterar SVT Västerbotten. – Det krävs en särskild anordning och bärhjälp för att jag ska komma ner med rullstolen, säger Jenny Johansson till SVT.

Siri Hill

Annons

Annons

Jenny Johansson, 82, har en funktionsnedsättning till följd av en stroke. Hon är halvsidesförlamad och därför i stort behov av hjälp och assistans. I fem månader har hon suttit isolerad i sin lägenhet på tredje våningen i Skellefteå utan hiss, det rapporterar SVT Västerbotten.

       LÄS MER: Ensamhet vanlig orsak till äldres självmord

”Jag orkar inte sitta här själv dag efter dag”

– Det är för bedrövligt. De tycker att jag är stark men de vet inte hur det känns på insidan. Jag orkar inte sitta här själv dag efter dag, säger Jenny Johansson till SVT.

Visserligen får Jenny regelbundet besök av hemtjänsten som, enligt avtal, ska ta med henne ut, men att komma ut på promenad har visat sig vara svårare än väntat, berättar Jenny Johansson.

– Det krävs en särskild anordning och bärhjälp för att jag ska komma ner med rullstolen.

Situationen är, enligt Jenny Johansson, ohållbar och hon har därför ansökt om att få en plats på ett särskilt boende, men fick avslag.

– Vi har gett henne information om vad man kan göra och det är ju också ett eget ansvar att hitta en lösning på boendefrågan. Så är det för alla, säger Jeanette Nilsson som är chef på beslutsenheten och fortsätter:

– Vi vill ju gärna att man planerar sitt boende i god tid, och många gör det också, säger Jeanette Nilsson till SVT.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons