Joannas mamma levde i misär bland avföring och mögel

Bostad, Brott, lag och straff, Hälsa, Hem, Inrikes, Människor, Mänskligt, Mat, Pension, Politik, Samhälle, Sjukvård, Vård och omsorgNews55

Joannas 82-åriga mamma bor i Norrköping och har hemtjänst. När Joanna kom för att hälsa på möttes hon av dålig lukt, mögel, och gamla bindor med avföring på, skriver Expressen.

Linnéa Wallin

Annons

Annons

Joanna Holmgren har inte besökt sin 82-åriga mamma de senaste halvåret då hon själv haft en svår lungsjukdom. Att ta hand om sin mamma som lider av både demens och diabetes har därför inte varit möjligt, skriver Expressen.

Joannas mamma har hemtjänst två gånger om dagen men när Joanna i förra veckan tog sig till Norrköping för att hälsa på möttes hon av något man inte önskar sin värsta fiende.

– Jag kände direkt att det luktade väldigt starkt. Så jag började gå runt

och leta efter vad det kunde vara, och de två ställen som luktade mest var sovrummet och badrummet, och även mamma luktade illa. Och hon har aldrig luktat förut. Mattan och soffan där hon sitter var smutsig. Det är helt galet, säger Joanna.

I lägenheten låg både bindor och kläder med avföring på och när Joanna öppnade kylskåpet slog en kraftig doft av mögel emot henne.

Möglig mat i kylskåpet.

Hemtjänsten har besökt Joannas mamma dagligen för att se till att hon får mat och de mediciner hon behöver, något som inte skötts på ett bra sätt. Joannas mamma har i bland fått smörgåsar till både frukost och middag.

– Hon ska äta den portionsförpackade maten i frysen som hon tycker om. Fiskgratäng, chili con carne och så vidare. Mat i små portioner som jag vet att hon tycker om. Det finns i frysen och är bara att värma och ställa fram. Det står även att de ska sitta med och vara sociala just för att inspirera och göra det trevligt att äta, säger Joanna.

      LÄS MER: Hemtjänst missade sju larm

Anmält till IVO

Det inträffade har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Joanna har framfört klagomål till kommunen.

– Och det var första gången jag grät. Innan har jag bara agerat för att göra det bra för mor, säger Joanna.

Bindor med avföring låg i tvättkorgen.

Joanna tänker på det stackars äldre som inte har någon anhörig.

– Hur är det för alla andra äldre, som inte har barn som kan strida för dem? Sitter de så här också alltså?

Ordförande för vård och omsorgskontoret i Norrköping, Eva-Britt Sjöberg, meddelar Expressen att en utredning inletts och hon reagerar med avsky när hon ser bilderna.

Trosor med avföring på.

– Det är ju hemska bilder. Och det är alltid smärtsamt när man ser folk leva i misär. Så det är en naturlig reaktion hos oss alla, säger hon till Expressen.

Eva-Britt Sjöberg kan inte uttala sig uttala sig i det enskilda fallet på grund av sekretess men menar att man för hemtjänsten i kommunen har tydliga rutiner, lagar, ordningar och engagerad personal.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

 

 

Linnéa Wallin
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons