A-
A+

Så tidigt blir du bortvald som senior

Åldersdiskriminering, EkonomiNews55

Arbetsgivare måste bli bättre på att värdesätta erfarenhet och sluta diskriminera äldre vid rekryteringar. Det menar Peter Hogla, som är vd för det nystartade bemanningsföretaget Jobb55.

Rikard Jansson

Annons

Äldreministern lyfte nyligen att man kommer höja pensionsåldern inom ett antal år och att man kommer behöva jobba längre för att nuvarande pensionssystem ska fungera, men också för att kunna bemanna välfärden.

– Det finns behov av duktiga, erfarna medarbetare. Arbetsuppgifterna blir allt mer kvalificerade och erfarenhet spelar stor roll. Utmaningen ligger hos arbetsgivaren att hitta de uppläggen som passar, säger Peter Hogla, entreprenören bakom bemanningsbolaget Topwork.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

“Sållas ut redan i ansökningsprocessen”

Innan Peter startade Topwork jobbade han inom offentlig sektor med uppdrag inom regional utveckling i Kronobergs län. Han ser en tydlig trend i att det har blivit allt svårare att få jobb som äldre och arbetsgivarna går allt mer i otakt med samhället.

– Allt fler kan och vill arbeta allt senare i livet. Diskrimineringsombudsmannen (DO) har i en ny rapport visat att diskrimineringen i arbetslivet börjar redan i 40-årsåldern, genom att man sållas ut redan i ansökningsprocessen. 40 år är definitivt ingen ålder, inte heller 60, 70 eller 80. Tvärt om borde den erfarenhet och kompetens man har samlat på sig under åren vara till nytta för arbetskamrater, arbetsgivare och samhälle. Sluta diskriminera äldre vid rekryteringar! 

Hur märker du ålderismen i arbetslivet?

– Jag märker dagligen i mitt arbete som rekryterare att det ofta krävs mer arbete och tydliga argument för att få ut personer som är lite äldre på arbetsmarknaden. Ofta ligger fördomar som att äldre inte orkar eller har samma vilja att utvecklas bakom oviljan att träffa kandidaten. Nästan lika ofta brukar dock min uppdragsgivare svänga efter att ha träffat kandidaten och ta in personen som blir en uppskattad kollega.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här. 

Varför är detta ett strukturellt problem?

– Riksdagen har i omgångar beslutat att höja pensionsåldern i flera steg. Det förändrar både när man som tidigast kan ta ut allmän pension och hur länge man har möjlighet att arbeta. Att arbeta längre är det beslut som har störst betydelse för hur mycket man får i pension. Om fler stannar längre i arbetslivet stannar också viktig kompetens på arbetsmarknaden, säger Hogla och fortsätter:

– Lägg dessutom till att vi har kompetensbrist inom en rad områden, inte minst inom offentlig sektor. Privata, offentliga och andra arbetsgivare behöver personal med rätt utbildning för att kunna tillgodose kunders, samhällets och andras behov. Sverige har inte råd att personer diskrimineras på grund av ålder. Det måste ske en attitydförändring där äldres kompetens uppvärderas och tas till vara.  

Matchningen av seniorer och arbetsgivare är igång

News55 har precis startat bemanningsföretaget Jobb55 tillsammans med Hogla.

– Många arbetsgivare är intresserade av din erfarenhet, använd den och jobba hos oss. Vi vet hur värdefull den är.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

Han räknar med ett stort intresse från personer som tidigare har jobbat inom offentlig sektor; vårdbiträden, lärare, undersköterskor eller seniorer med kompetens inom administration och ekonomi.

Tanken på en jobbsatsning har funnits med länge hos News55, som alltid har bekämpat ålderism. Peter Hogla och News55:s vd Fredrik Lundberg kom i kontakt med varandra genom en gemensam bekant. Peter fick frågan att leda arbetet med den nya jobbsatsningen.

– Det tog inte många minuter att övertyga varandra om att vi kan göra det här tillsammans.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Har du några tips till seniorer vad man ska göra för att inte “hamna underst” i ansökningshögen?

– Man ska lyfta fram sin erfarenhet och sin kunskap och inte skämmas för att man är äldre. Visa vad du har genomfört. Jag förstår att det kan finnas en viss hopplöshet, att arbetsgivaren “säkert” kommer att välja någon yngre istället, men har man inte tron på sig själv så är det även svårt för mig som arbetsgivare att tro på dig. Det är ju lätt att säga, men visa din vilja och tro att du fortfarande har mycket att ge många år framöver.

Hur länge skulle du själv vilja jobba som senior?

– Jag kommer aldrig sluta jobba. Jag har sagt till sambon att jag ska sluta när jag är 55, då tittar hon på mig och säger att “du kommer aldrig sluta jobba”.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

*Fotnot: Jobb55 ägs 51 procent av News55 och 49 procent av Hogla Holding.

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.