A-
A+

Jobba vidare efter 65 - det tjänar du på

Arbetsmarknad, Inrikes, Pension, PrivatekonomiNews55

Drömmen om en härlig tillvaro efter pensionen kan för vissa ekonomiskt utsatta äldre stanna just vid en dröm. Men genom att fortsätta jobba halvtid efter att du har fyllt 65 kan du dryga ut kassan, det rapporterar Expressen.

Siri Hill

Annons

Annons

Allt fler svenskar i 65-årsåldern ser fördelarna med att inte bryta tvärt med arbetslivet i samband med pensionen. Med tanke på att 18,2 procent av alla svenskar som är 65 år eller äldre, enligt EU:s statistikorgan Eurostat, lever under fattigdomsgränsen finns anledning för många pensionärer att stanna kvar på arbetsmarknaden efter pensionen, det skriver Expressen.

– Vi kan se att allt fler väljer att jobba vidare efter 65. Det är väldigt fördelaktigt skattemässigt samtidigt som man ökar på sin pension. Vi ser också att de flesta som jobbar vidare inte gör det på heltid, säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, till Expressen.

      LÄS MER: Magdalena Andersson (S): ”Självklart ska man ha en rimlig pension”

”En stor grupp vill vara med och tillföra samhället”

Räkneexempel som för Expressens räkning har tagits fram av pensionärsorganisationen SPF Seniorerna visar hur inkomsterna växer för den som fortsätter jobba några år extra på halvtid under åren 65–69.

Eva Eriksson är förbundsordförande för SPF Seniorerna.

– Det är många som inte orkar jobba vidare men en stor grupp vill vara med och tillföra samhället. De sociala aspekterna är enormt viktiga. Det kan innebära ett stort avbräck att lämna sin arbetsplats och för många väntar ensamhet. Samhället tjänar på att fler håller sig friska och mår bra, säger Eva Eriksson och fortsätter:

– Det är viktigt för seniorer att känna att samhället tar tillvara kompetens och erfarenhet så man kan jobba vidare. LAS (Lagen om anställningsskydd) säger att man ska lämna arbetsmarknaden när man är 67 men den här åldern stämmer inte längre eftersom vi blir mycket äldre i dag, säger Eva Eriksson till Expressen.

       FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.