Juristen tipsar: Så undviker du framtida fallgropar

Inrikes, Politik, PrivatekonomiNews55

Det är viktigt att ta tag i eventuella framtida ju­ridiska problem – innan det är för sent. Det men­ar juristen Sanjin Konakovic som svarar på de vanligaste frågorna angående jurid­isk hjälp för äldre.

Linnéa Wallin

Annons

Annons

Vad händer med tillgångarna när du eller en anhörig dör, vid en skilsmässa eller vid sjukdom? Det är viktigt att veta vad som kan ske när en olycka väl är framme. Gör man inte det kan man få en obehaglig överraskning, menar juristen Sanjin Konakovic.

Vilka är de vanligaste frågorna som rör äldre?

– Många äldre oroas över vad som händer med tillgångarna vid döds­fall, separation och sjukdom. Många vill upprätta fullmakter för att slippa förvaltarskap eller godmanskap om någon skulle bli sjuk och inte kunna ta hand om sig själv. Det är viktigt att upprätta handlingar innan det är för sent!

      LÄS MER: Tekniken slår människan när det gäller övervakning

Vilka har störst behov av juridisk hjälp?

– Vanligtvis är det sambopar och de som har särkullbarn som har störst be­hov av en familjejuridisk genomgång, annars kan det bli många otrevliga överraskningar vid en separation eller om olyckan är framme.

Hur kan boendefrågan ställa till det?

– Många äldre tänker att det inte spelar någon roll vem som äger boen­det eller tillgångarna när man är gifta, men det gör det. Ofta står maken på fastigheten, men om denne skulle bli sjuk och oförmögen att ta hand om sig själv så finns det risk att en god man eller förvaltare förordnas. I en sådan situation kan frun hamna i en mycket utsatt situation eftersom en god man eller förvaltare kan komma att bestämma över vad som ska hända med fastigheten. Om fastigheten säljs hamnar alla pengar hos maken. Ett skräckexempel är att kvinnan måste begära äktenskapsskillnad för att kunna bodela till sig sin andel av boet, vilket är hälften av allt giftorättsgods. Det är otroligt viktigt att tänka på!

      LÄS MER: De ligger sämst till hos Kronofogden

Har typen av behov av juridisk hjälp förändrats över tid?

– Det är svårt att svara på, men det är mer komplexa familjesituationer nu än förut. Med tanke på att nästan 50 procent av alla äktenskap spricker blir det allt vanligare med mer komplexa familjesituationer med särkullbarn, halvsyskon, bonusfamiljer och så vidare. Mot bakgrund av detta har behovet av jur­idiska tjänster nog snarare ökat under de senaste årtionden.

Annons

Annons

Finns det några vanliga missuppfatt­ningar om vad som gäller?

– Har man särkullbarn tror många att det räcker att man gifter sig om man vill ärva varandra, men särkullsbarn har rätt att ärva direkt vilket gör att makar med särkullbarn inte ärver varandra. Det är inte heller helt ovan­ligt att sambopar tror att de har sam­ma skydd som makar tack vare sam­bolagen, vilket inte stämmer, avslutar Sanjin Konakovic.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Linnéa Wallin
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons