A-
A+

Kan jag ha kontaktlinser när jag opererats för grå starr? -Husoptikern svarar på nya läsarfrågor

HälsaNews55

Varje vecka svarar vår husoptiker Lars Wulfing på era frågor. Denna vecka har vi fått många läsarfrågor om grå starr. Vill du ställa en fråga till Lars skickar du den till [email protected]

Petra Lundgren

Annons

Annons

Annons

Annons

Hej, jag heter Mikael och är snart 57 och har problem med synen och vill ha hjälp, vad kostar en synundersökning och glasögon ungefär?

Hej Mikael och tack för din fråga!
Synundersökning hos Synsam där jag jobbar kostar normalt 449 kr, dock är det för närvarande kampanjpris på 199 kr t.o.m 16/8.
Kostnad för glasögon är svårt att estimera då bågar, synfel och typ av glas avgör vilket pris det blir.
Generellt kan man säga att de ligger från ett par tusenlappar och uppåt.
Om man abonnerar så sprider man ut kostnaden och får en hel del förmåner.

Hej. Mina slemhinnor i undre ögonlocken verkar slappa och lägger sig över synfältet. Vad beror det på och kan man göra någotsånär det? Blir så irriterad när jag ser suddigt. Mvh Råsa

Hej Råsa och tack för din fråga!
Du har ett problem som en ögonläkare bör titta på, ofta kan man åtgärda detta med ett enklare ingrepp men måste som sagt diagnostiseras först.
Rekommenderar att du tar kontakt med en ögonmottagning för att se vilken åtgärd/behandling som är lämplig i ditt fall.

Hej. Använder s.k. hårda linser mot närsynthet sedan min 15 års dag! Har försökt med mjuka linser, men kunde inte lära mig användningen av dem och att få ut linserna alls!
Varför har det gått mode i detta och av vilken anledning är det så svårt att tillverka hårda nuförtiden? Har försökt 3 gånger att få tag på hårda linser genom optikern här i Trosa, men de var HELT utan styrka när jag satte i dem i ögonen och jag fick ge upp och kör mitt gamla par, som funkar än så länge! Tack på förhand, Arendje

Hej Arendje och tack för din fråga!
Anledningen till att mjuka linser är så populärt är att de ofta känns bekväma direkt efter tillpassning och att de moderna materialen släpper igenom gott om syre till hornhinnan vilket gör att man kan ha dem många timmar. Dessutom är mjuka linser mycket lättare att tillpassa då de är flexibla. ”Hårda linser” ger oftast bättre skärpa och mycket bra syretillförsel men är betydligt mer komplicerade att tillpassa och vänja sig med. Man använder ofta provlinser utan styrka för att kontrollera passformen så det kan vara så att du fick dem tillfälligt för att sedan beställa med din styrka.

Hej hade haft linser över 30 år och det var på grund av åldersseendet det var jätteskönt att sluta att behöva leta läsglasögon. Skaffade progressiva glasögon men skönast var med linser. Nyligen blev jag opererad för grå starr och fick veta att jag har inopererat en lins i båda ögon och doktorn säger att jag kan inte kan ha linser och ska skaffa läsglasögon då det är att gå tillbaka 30-40 år. Är det sant att jag inte kan ha linser? Mvh Sanna

Hej Sanna och tack för din fråga!
Troligen är det ett missförstånd gällande om du kan ha linser eller inte förutsatt att du inte fått någon hornhinneskada eller annan påverkan på ögonen efter operationen.
Optiskt sett kan du mycket väl använda kontaktlinser efter gråstarrsoperation och få samma typ av lösning som du hade innan operationen. Jag rekommenderar dig att beställa en tid för linsundersökning och då även nämna doktorns kommentar så kan optikern kontakta ögonläkaren för att höra om det finns några medicinska skäl för att inte bära linser.

Hej – jag opererades för gråstarr för lite mer än två år sedan. Jag har dockguttata (Fuchs dystrofi) som en komplikation. Man opererade då in enmonofokal lins utan att i förväg diskutera detta med mig.

Jag har därefter ordinerats progressiva glasögon samt läsglasögon. Har dock märkbara problem vid 1: golfspelande, kan då inte använda glasögonen,men även utan dem mycket svårt att komma rätt till bollen. 2: skidåkning vid grått väder/skugga – ser ej konturerna i snön, bara jämnt vitt fält. 3: snubblar och är mer fumlig i allmänhet. Jag undrar därför om det finns någon möjlighet att förbättra detta så att jag kan fortsätta med mina favoritsysselsättningar. Kan det bli bättre med tiden, dvs hjärnan anpassar sig, eller måste jag ge upp mina envisa försök?

Med vänlig hälsning Arne

Hej Arne och tack för din fråga!
Fuchs dystrofi är ju en hornhinneförändring som oftast inte är konstant varför den då också påverkar synskärpan. Det betyder att du troligen får nöja dig med en kompromiss.
Vet inte vilken synskärpa du har men oavsett kommer följande troligen bli bättre än vanliga glasögon.

1: För golf rekommenderar jag ett avståndsprioriterat-kontrasthöjande-rödorangefärgat sportglas med dina styrkor. ”Avståndsglas” betyder alla avstånd över 1 meter och är du av normallängd så har du oftast 1,3-1,5 meters avstånd från ögonen till bollen både på ”Tee” och på ”Green”. Du får låta någon annan sköta scoren eller ha ett par separata läsglas i bage

2: Om du åker skidor i bra väder kan du med fördel använda samma sportglasögon där, välj gärna en sportbåge som sitter så tätt som möjligt för att inte släppa in ströljus.
Vi har även möjlighet att sätta en optisk insats i goggles men troligen blir det inte en tillräckligt bra lösning för dig.

3: Tror att du kommer att vilja ha dessa sportglas i princip hela tiden men du kan självklart komplettera med ett par utan färg för vardagsbruk.

Hej
Jag har diabetes o ibland ser jag sämre och ibland bättre.
När bör jag göra en synundersökning för köp av nya glasögon?
Hälsningar Carina

Hej Carina och tack för din fråga!
Vid diabetes påverkas synskärpan beroende på blodsockernivån och som du skriver så ser man ibland bättre och ibland sämre. Det gäller att göra synundersökning vid tidpunkten för en stabil blodsockernivå för att få bästa skärpa. I vissa fall där man under dygnet har återkommande variationer kan man göra flera synundersökningar vid olika tidpunkter och då ha flera glasögonpar som då används vi de olika blodsockernivåerna. Min rekommendation blir att du beställer en tid på dagen som infaller i period av ”stabil blodsockernivå” och eventuellt gör en extra undersökning i period med den högsta blodsockernivån.

Hej Jag har hört att man bör använda solglasögon för att minska risken för gråstarr. Nu undrar jag om mina glasögon som jag har, är jämförbart lika bra som solglasögon för de mörknar i solljus? Gunilla

Hej Gunilla och tack för din fråga!
Absolut ska man skydda ögonen vid starkt solljus och alla glasögonbärare har automatiskt ett visst UV-Skydd i sina vanliga glasögon, även om de har klart glas. För att vara säker på att de har 100% UV skydd kan man som du använda ”Fotokromatiska glas” som mörknar i solen eller ett par slipade solglasögon. Svaret blir att du med dina glasögon har ett fullgott skydd.

Vill du ställa en fråga till Lars skickar du den till [email protected]

Annons

Annons

Petra Lundgren
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?