A-
A+

Filmskapare obotligt sjuk – så ser han på framtiden

Celebriteter, Film, HälsaNews55

En kritikerhyllad regissör är osäker på framtiden och hur hans filmskapande kommer att påverkas efter sjukdomsbeskedet. Det berättar han i en intervju med SVT.

Sarah Carlsson

Regissören Lars von Trier är aktuell med en ny säsong av den ikoniska tv-serien “Riket”. Serien tog lång tid att spela in, eftersom att han nyligen diagnostiserades med nervsjukdomen Parkinson.

– Att göra Riket 3 tog fyra år. Och det var bitvis väldigt obehagligt, säger han till SVT.

Regissören har tidigare varit temperamentsfull och frispråkig, men under intervjun visar han upp en mer tystlåten och eftertänksam sida.

– Det att man får en sjukdom som man aldrig kan bli av med och som bara kan bli värre men som man i våra dagar inte dör av är fortfarande en obehaglig och ångestframkallande tanke. Jag har i alla fall börjat tänka mycket på döden, berättar von Trier.

Lars von Trier har en 40 år lång karriär bakom sig, men framtiden är oviss. När SVT frågar om han känner att han kan jobba nu verkar han kluven.

– Ja, men… Det kan jag väl. Jag vet inte, det är ju en hjärnsjukdom, det är ju några hål i hjärnan… Så något av det första som försvinner är ens förmåga att göra flera saker samtidigt. Och det är rätt mycket av det i filmarbete så jag vet inte om det låter sig göras, säger von Trier och fortsätter:

– Men å andra sidan… Något ska jag ju göra om jag inte ska bli ännu tokigare än jag är. Så det blir nog lite filmande.

Lars von Trier. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sarah Carlsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.