Svårt sjuke Kenneth Gärdestad höll gripande tacktal

Celebriteter, Film, Konst, kultur och nöje, Vård och omsorgNews55

Kenneth Gärdestad fick på torsdagen ta emot årets hederspris på Grammisgalan. Han är sedan en längre tid tillbaka svårt sjuk i cancer och höll ett känslosamt tacktal, skriver Aftonbladet.

Anton Hagwall

Annons

Annons

Kenneth Gärdestad är sedan en längre tid tillbaka svårt sjuk i cancer. Igår fick han ta emot årets hederspris på Grammisgalan och höll trots sin dåliga hälsa ett känslosamt tacktal som möttes av publikens jubel, skriver Aftonbladet.

– Jag mår sämst. De sista veckorna har jag haft det väldigt besvärligt. Jag har ju flera underliggande sjukdomar så det är jobbigt, säger han till tidningen.

      LÄS MER: Kenneth Gärdestad talar ut om sin cancer

Keneth Gärdestad har opererats för hudcancer och är även drabbad av latent lymfom. Hans sjukdomstillstånd går upp och ner, men har blivit värre, skriver Aftonbladet som berättar att han hade läkarvård hela dagen för att orka.

När han nu tog emot priset leddes Gärdestad upp på scenen av kulturminister Alice Bah Kuhnke, som också var den som delade ut statyetten.

Juryns motivation för hederspriset löd:

”Som få andra har han gjort vacker och allmängiltig poesi av vardagens funderingar. Han hittade en helt egen väg för att sätta enkla, men ytterst effektiva ord på saker och händelser som för de flesta bara snabbt flimrar förbi för att sedan glömmas. Med start på 1970-talet i ett pojkrum i en villa några mil norr om Stockholm skrev han texter som decennier senare är mjuka hörnstenar i vår svenska pop- och poesiskatt och känns igen av alla – de är evighetens hopp. För sina mångåriga insatser i svenskt musikliv och sina underbara texter till sin bror Ted går 2018 års Grammis hederspris till Kenneth Gärdestad”.

      LÄS MER: “Jag vill inte att minnet av Ted förknippas för mycket med hans sjukdom”

Aftonbladet berättar att Kenneth Gärdestad har kämpat med sin sjukdom en längre tid och hur han fick näringsdropp i förhoppningen att överleva fram till premiären av filmen om hans bror, ”Ted – För kärlekens skull”.

Under sitt tacktal på Grammisgalan igår hade han svårt att hålla tillbaka tårarna och sa:

– Tack så mycket. Det var rörande att höra alla vänliga ord om Teds och mitt samarbete. Som ni märker är jag ganska ostadig också så det var med mina sista krafter jag orkade ta mig hit.

Även kulturminister Alice Bah Kuhnke fick kämpa mot tårarna. Flera av Gärdestads gamla vänner fanns i publiken. Bland andra Janne Schaffer som Gärdestad tackade för all bra musik denne bidragit med.

– Det är omtumlande som ni märker och jag är inte så stadig. Det här blir det sista stora hurraropet, sa Gärdestad efter att ha tagit emot priset under publikens stående ovationer.

Anton Hagwall
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons