Kommunal: Underbemanning leder till försämrad äldrevård

Inrikes, Politik, Sjukvård, Vård och omsorgNews55

En god äldreomsorg borde vara en garant för alla men är långt ifrån en verklighet för många av Sveriges äldre, det visar en undersökning som fackförbundet Kommunal har gjort. – Siffrorna är alarmerande, säger Tobias Baudin, ordförande för Kommunal till News55.

Siri Hill

Annons

Annons

Den undersökning som fackförbundet Kommunal har gjort bland 12 000 av sina medlemmar pekar på stora brister inom äldreomsorgen, det menar Tobias Baudin, Kommunals ordförande.

– Det är väldigt tydligt att svensk äldreomsorg är underfinansierad, säger Tobias Baudin till News55.

      LÄS MER: Äldreministern: ”Äldreomsorgen står inför stora utmaningar”

Låg bemanning riskerar patientsäkerheten

Hela 71 procent av undersköterskorna som deltagit i undersökningen anser att bemanningen på arbetsplatsen är undermålig. 42 procent anser att bemanningen är så låg att det innebär en risk för de äldre.

Kommunals ordförande Tobias Baudin bekräftar den bild som framkommer av medlemmarnas berättelser:

– I mitt yrke besöker jag många äldreboenden och kommer i kontakt med personalen som jobbar där. Jag märker att det inte spelar någon roll var i landet man befinner sig – samma stress och press finns på samtliga äldreboenden. Genom att öka bemanningen kan man både leverera en bättre välfärd och skapa en bättre arbetsmiljö för de anställda.

      LÄS MER: Därför kan vården för äldre försämras i sommar

En underfinansierad äldreomsorg

Enligt Tobias Baudin är problemet att äldreomsorgen i Sverige är kraftigt underfinansierad vilket bland annat yttrar sig i låg bemanning.

– Vi har för lite personal inom hemtjänst och äldreomsorgen runt om i landet. Det behövs mer resurser och därför förväntar jag mig att den socialdemokratiskt ledda regeringen presenterar fler ekonomiska satsningar, inte minst i höstbudgeten. Det finns ett budgetöverskott och det ska inte användas till att sänka skatterna.

      LÄS MER: Här är metoden som ska ge sköra äldre bättre vård

Trots dystra siffror ser Tobias Baudin positivt på framtiden.

– De siffror som har kommit fram i samband med vår undersökning är verkligen alarmerande och därför är det viktigt för oss på Kommunal och för mig som ordförande att driva på för fortsatta och ännu fler satsningar inom äldreomsorgen.

– Det positiva är att det faktiskt går att göra något åt det här problemet, avslutar Tobias Baudin.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons