A-
A+

Kontanternas framtid debatteras i riksdagen

STOCKHOLM 20150216
Arbetsmarknad, Fritid, Inrikes, Människor, Privatekonomi, SamhälleNews55

Många är oroliga för att kontanterna är på väg att försvinna från samhället. Nyligen hölls en riksdagsdebatt där regeringen pressades på hur man tänkt komma tillrätta med den alltmer uteblivna kontanthanteringen, rapporterar Senioren.se.

Gabriella Lahti

Annons

Annons

Riksdagsledamoten Ulla Andersson (V) frågade ansvarige minister Per Bolund vad han egentligen tänkte göra för att komma tillrätta med den alltmer uteblivna kontanthanteringen under fredagens debatt i riksdagen, skriver Senioren.se.

      LÄS MER: Vi kräver att bankerna hanterar kontanter

Får köra flera mil för bingokassan

Regeringens Betaltjänstutredning anser inte att det finns någon anledning till ytterligare lagstiftning för att säkra kontanternas bevarande som betalningsmedel. Men Ulla Andersson, ledarmot i riksdagens finansutskott och ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet ifrågasatte dessa slutsatser.

      LÄS MER: Fler bankkontor slutar med kontanter

– Det verkar som att utredaren helt har bortsett från de faktiska problem som existerar i dag. När föreningar tvingas åka många mil för att bli av med sin lott- eller bingokassa. När företagare, efter en lång arbetsdag, tvingas sätta sig i bilen och köra många mil för att kunna sätta in sin dagskassa eller försöker gömma den på något säkert ställe, sade hon, enligt Senioren.se.

Satte press på Per Bolund

Hon frågade vidare om Per Bolund tänkte lägga fram något nytt förslag för att komma tillrätta med problem, som att många småföretagare säger att de måste lägga ner sina företag om kontanthanteringen upphör, eller problematiken kring att äldre- och funktionsnedsatta kan inte använda kort.

      LÄS MER: Inga mer kontanter om bankerna får bestämma

Olika arbeten pågår

Per Bolund svarade att olika arbeten pågår för att möta situationen.

– Det framgår av länsstyrelsernas årsrapport för 2015 att länsstyrelserna har fått till ett samarbete med Sparbankernas Riksförbund och Svenska Bankföreningen där olika frågor stäms av vid behov. Det här samarbetet möjliggör för länsstyrelserna att ta upp olika problem med kontanthanteringen, sade han, skriver Senioren.se.

Han påpekade också att regeringen ökar anslaget till Länsstyrelserna med fem miljoner kronor i år för att stödja och utveckla service på landsbygden där arbetet med betaltjänster är en viktig del.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Gabriella Lahti
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.