Kravet från SPF Seniorerna: Höj bostadstillägget för Sveriges pensionärer

Antalet fattigpensionärer i Sverige beräknas i år öka till 231 000 personer. "Oacceptabelt", anser pensionärsorganisationen PRO som anser att det behövs "snabba åtgärder" för dem med de lägsta pensionerna. Arkivbild.
Inrikes, Pension, Politik, PrivatekonomiNews55

I dag lever drygt 350 000 av Sveriges äldre under eller på EU:s fattigdomsgräns, enligt EU:s statistikorgan Eurostats. En höjning av bostadstillägget är ett sätt att vända trenden, menar SPF Seniorernas nya ordförande Eva Eriksson. – Det behöver höjas till mellan 7 000 och 8 000 kronor för att komma upp i rätt nivå, säger Eva Eriksson till Expressen.  

Siri Hill

Annons

Annons

Enligt SPF Seniorernas nyligen tillträdda ordförande Eva Eriksson är den mest akuta frågan för Sveriges pensionärer frågan om var gränsen för bostadstillägg ska gå, det rapporterar Expressen.

Trots att regeringen ska se över grundskyddet för pensionärerna är Eva Eriksson inte helt nöjd.

      LÄS MER: Många pensionärer går miste om tusenlappar varje månad

”Ett stort tapp för pensionärerna”

– Det är glädjande att man tillsatt en grundskyddsutredning för att titta på detta, men man måste göra mer. Bostadstillägget har legat stilla länge och inte räknats upp i relation till den allmänna kostnadsutvecklingen, det är ett stort tapp för pensionärerna, säger Eva Eriksson till Expressen.

I dag ligger taket för maximal bostadskostnad i bostadstillägget på 5 000 kronor och enligt SPF Seniorerna måste den höjas med 7000 – 8000 kronor. En höjning av bostadstillägget skulle kunna bidra till att vända trenden med den växande andelen fattiga äldre i Sverige.

      LÄS MER: Sänkt skatt löser inte problemet med ett pensionssystem som inte levererar

”Det är ovärdigt”

– De som har lägst pension har större kostnader i dag än för tio år sedan. När räkningarna är betalda har man nästan inga pengar kvar. Man har inte ens pengar att köpa en födelsedagspresent till sitt barnbarn eller köpa nya vårskor. Det är ovärdigt, säger Eva Eriksson.

Att plötsligt inte få ekonomin att gå ihop på ålderns höst är inte bara tufft ekonomiskt, menar Eva Eriksson.

– Man blir förminskad som människa, säger Eva Eriksson.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons