Larm: Så blir du åldersdiskriminerad på arbetsmarknaden

Arkivbild: Bertil Ericson / TT /
Senaste NyttNews55

Åldersdiskrimineringen på den svenska arbetsmarknaden är omfattande och redan när du fyllt 40 minskar chansen att bli kontaktad vid rekrytering, visar en ny omfattande rapport.

Rikard Jansson

Annons

Annons

Annons

Annons

Det är Delegationen för senior arbetskraft som tillsammans med nationalekonomerna Magnus Carlsson, docent vid Linnéuniversitetet, och Stefan Eriksson som producerat rapporten.

Gruppen skickade ut över 6 000 fiktiva arbetsansökningar till cirka 2 000 arbetsgivare. Resultatet var nedslående. Redan i 40-årsåldern sjunker sannolikheten att personerna kommer vidare till en anställningsintervju. När man närmar sig 60 år blir än mindre intressant för arbetsgivarna, enligt studien. Det faktum att åldersdiskrimineringen började redan i 40-årsåldern överraskade forskarna. Enligt Expressen skickades ansökningarna till sju yrken: Administrativa assistenter, butikssäljare, fordonsförare, företagssäljare, kockar, lokalvårdare och restaurangbiträden.

“Vi hade en hypotes innan studien att det skulle finnas en brytpunkt i 55-årsåldern. Tittar man på arbetsmarknadsstatistik på arbetslöshet och chanser att få jobb ser det ut som att det händer något där. Det var förvånande att det startade så pass tidigt”, säger Magnus Carlsson till TT.

Enligt rapporten har arbetsgivarna en sterotypbild av äldre arbetssökande. Bland annat bedöms de vara mindre anpassningsbara, lättlärda och flexibla. Det finns dock inget stöd i forskningen för den tesen, enligt Magnus Carlsson. Forskarna menar att man måste arbeta brett för att komma tillrätta med diskrimineringen. Gruppen pekar bland annat på att det behövs attitydförändringar men även en översyn av lagstiftningen.

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons