Lars-Arne Staxäng (M): ”Pensionsåldern måste höjas”

Inrikes, Pension, Politik, Privatekonomi, SamhälleNews55

Idag besökte moderaten Lars-Arne Staxäng Äldreforums tält i Almedalen och berättade om partiets fokus på äldrefrågor inför höstens val.

Linnéa Wallin

Annons

Annons

Lars-Arne Staxäng är moderat politiker och lokförare. Han är riksdagsledamot sedan 2006 och ordinarie ledamot i Socialförsäkringsutskottet.

I tisdags anlände Lars-Arne Staxäng till Almedalen och 40 minuter senare höll han sin första föreläsning. I Äldreforums tält talade Lars-Arne bland annat om bostadsfrågan, pensionen och åldersdiskrimineringen i landet.

– Bostadsfrågan är jätteviktig och måste prioriteras, inte minst för äldre. Det är viktigt att äldre kan avyttra sin bostad till exempel, säger Lars-Arne.

När det gäller taket på bostadstillägget som stått stilla sedan 2007 säger han:

– Jag är en försiktig general och vill inte gå ut och lova något jag inte kan hålla, men jag är säker på att vi kommer att komma överens i den här frågan inom Alliansen.

Lars-Arne menar också att det vore en väldig styrka att kunna arbeta blocköverskridande.

– Vi har ett antal frågor vi vill få ner, samla oss, och få ett paket vi kan presentera, det är vår styrka i vårt pensionssystem, säger han.

      LÄS MER: M: I Sverige ska det löna sig att arbeta och ha arbetat 

En stegvis höjning av pensionsåldern är att vänta

Lars-Arne menar att de som är 30-40 år idag kommer att drabbas av extremt låga pensioner om inte pensionsåldern höjs inom en snar framtid, något Alliansen just nu diskuterar.

Vilka som kommer att beröras av en höjd pensionsålder beror på när beslutet fattas, men Lars-Arne poängterar att det inte kommer att ske en markant höjning utan att en stegvis höjning av pensionsåldern är att vänta.

– Man höjer pensionsåldern på de flesta håll inom EU precis av samma anledning som vi i Sverige, för att få upp pensionsnivåerna. Pensionsåldern i Sverige måste höjas, säger Lars-Arne Staxäng.

När det gäller fattigdomen bland Sveriges äldre menar Lars-Arne att EU:s fattigdomsgräns gäller den relativa fattigdomen. Det innebär att om det går bra för ett land blir effekten att antalet fattiga ökar.

– På det viset är det farligt att använda det relativa begreppet. Har du arbetat och slitit ett helt liv, ska du ha bättre pension än om du inte jobbat alls. Den undersköterska som slitit i 45 år, har oftast inte bättre än de som haft garantipension. Det är inte okej, säger Lars-Arne.

Lars-Arne in på ämnet åldersdiskriminering och menar att det är ett större problem i Sverige än i många andra länder. På frågan om Lars-Arne själv någon gång råkat ut för åldersdiskriminering säger han:

– Ja, jag märker av det i riksdagsgruppen. Där har exempelvis de som är mellan 30-40 lättare att komma fram, avslutar han.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Linnéa Wallin
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons